Annons

Annons

Annons

Bredbyn

Läsartext
Nationaldagen firades på Anundsjö hembygdsgård

Helgfina firare sågs komma för egen maskin eller bilburna i backen ned till parkeringslägdorna vid hembygdsgården. Många iklädda praktfulla folkdräkter.

Detta är en läsartext.

Naturen var inte sämre, smyckad i en vänlig grönskas rika dräkt som sommarpsalmen uttrycker det. Den smektes dock inte av vindens ljumma fläkt. Ett kylslaget mindre lågtryck låg i luften. Det regnar ju inte, sa en av hembygdsföreningens arrangörer glatt. De två äppelträden vid entrén hälsade välkommen med sina stora vita blommor. Den nätta nattflygaren lövsångaren, som alla hör men ingen ser, nyss lyckligt hemkommen från södra Afrika hälsade också med sin vemodiga sång från buskarna Men mest gällde det väl att locka till sig en fru.

Firande vid hembygdsgården i Bredbyn.

Annons

Bland mäktiga tallar och naturfärgde byggnader jubileumstalade Karin Jardstam engagerat och medryckande om Gustav Vasas liv och leverna. Han valdes till kung för 500 år sedan och är orsaken till begivenheterna. Skidåkaren och riksbyggaren grundade det enade och självständiga riket Sverige.

Annons

Besökarna stod upp och sjöng tillsammans om vårt glädjerika sköna land i den fjällhöga nord. Hundratalet röster bildade en mäktig kör. En dag att vara glad och stolt över att vara svensk. Ett kraftfullt fyrfaldigt leve för Sverige.

Programmet i övrigt var gediget och varierat med Anundsjö blåsorkester först ut på plan. Sextetten var i god form, mer harmoniska och samspelta än tidigare. Anundsjöringens dansare snodde runt i virvlande schottis, vals och mazurka. Två nya dansare från Ukraina förstärkte laget, som syntes yngre och ystrare än på länge. Men så är det inte alla lag som har så eminenta spelmän att inspireras av. Bredbyns egen sångfågel Natali Karlsson förgyllde med Pernilla Sjölund på piano och gitarr. Lalehs sång med det underfundiga namnet Goliat blev en favorit: ”Vi vi ska slåss mot Goliat och vi ska göra jorden hel. Ja vi ska göra vattnet rent…”

Kaffe och gott bröd från Viktoriabageriet retade många munnars smaklökar och näsors luktceller. De minsta medborgarna stultade omkring och viftade valhänt med små flaggor. De stora flaggorna vajade makligt på fem höga stänger i den lätta vinden. Folkligt och festligt. Medborgarna trivdes och samtalade ivrigt mellan programpunkterna, men yllekoftan kom väl till pass. En regnskur skingrade tillfälligtvis en stund festfolket men snart nog återupptogs dansen.

TikTok-filmaren gav tillställningen en världslig anstrykning. Sverige anses vara världens mest jämställde land. Vår bästa dygd är tanken att ingen medborgare är mer medborgare än någon annan. Därför trivs vi som svenskar allihopa.

Leif Vestin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan