Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
PRO-resa till Österlen

Tidigt i ottan på maj månads sista dag startade vi vår efterlängtade resa ner till Österlen.

Detta är en läsartext.

Annons

Bussen var fylld av glada, men trötta, pensionärer från bland annat Domsjös, Själevads och Arnäs PRO-föreningar. Men efter bussfrukost, Lages anekdoter och bra musik var allas humör och förväntningar på topp. Första dagen rullade vi ända ner till Kalmar. Det blev en etapp på 94 mil. Efter incheckning på hotell Scandic samlades vi för en gemensam middag och trevlig samvaro.

Dag två startade vi med en mycket intressant guidning på Kalmar slott med en fantastiskt kunnig och entusiastisk guide, klädd som en hovdam, i tidsenliga kläder. Därefter åkte vi vidare till Karlskrona och klev om ombord på en skärgårdsbåt som tog oss runt på en två timmar lång rundtur i Örlogsstaden Karlskrona , ett levande världsarv. Sista etappen för dagen åkte vi till Kristianstad där vi checkade in på hotell Christian IV och åt en gemensam middag.

Annons

Annons

Dag tre stod rundtur genom Österlen på programmet. Vi besökte först Ystad med både en guidad tur med buss och sedan till fots i "Wallanders" fotspår. Vi åkte sen vidare till Ale stenar. Efter en brant promenad på cirka 600 meter upp på Kåsehuvud nådde vi Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning som ligger storslaget belägen ovanför Kåseberga by och med en fantastisk vy över Öresund. Färden fortsatte sedan efter kusten, en vacker väg med många pittoreska små samhällen och kulturmärken. Sista stoppet var i Kivik där vi besökte Äpplets Hus med Kiviks musteri. Där fick vi en intressant information och en guidning runt äppelodlingarna. Dagen avslutades på hotellet i Kristianstad med en gemensam middag.

Dag fyra lämnade vi Skåne och tog oss upp till Jönköping. Där väntade åter en guidad stadsrundtur med många byggnader och monument att beskåda. Tyvärr var det några dagar för tidigt för att vi skulle kunna besöka Tändsticksmuseet, men Husqvarna museum var spännande. Det blev en riktig nostalgitripp till barndomen med alla dessa gamla motorcyklar, järnspisar, symaskiner, köksinredningar mm. Ett litet stopp vid Gränna Polkagrisbutik hann vi också med innan vi nådde Norrköping och vårt hotell Scandic.

Sista morgonen var halva Norrköping strömlöst men mirakulöst nog hade personalen på hotellet lyckats att duka fram det mesta till frukosten och vi kom iväg i rätt tid för vår sista etapp, på denna fantastiska resa, hem till Örnsköldsvik.

Vi vill tacka Abramssons Buss för en mycket trevlig och väl genomförd resa.

Gudrun A

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan