Kultur och fritidsnämnden kommer att fatta beslut om Gene fornbys framtid den 21 juni. Det finns fyra förslag:
1. att åtgärda bristande underhåll och fortsätta driften som tidigare dvs i liten skala.
2. att utveckla hela området med Nyängets havsbad, Gene fornby och fornlämningen på Genesmon.
3. att bränna anläggningen i forskningssyfte.
4. att överlåta anläggningen till en entreprenör eller annan intressent i befintligt skick.
Annons
Annons
Förslaget att bränna anläggningen i forskningssyfte är rena skämtet. Redan på 80-talet brändes ett långhus i Lejre i Danmark, så för forskningen kommer en bränning inte att tillföra något nytt.

Skattepengar har varje månad använts för att inhägna hela rekonstruktionen i Gene fornby. Nu ersätts det hyrda stängslet med annat och besökarna kommer även i fortsättningen att vara utestängda, trots att det inte finns någon rasrisk enl besiktningen
Att hitta en entreprenör eller annan intressent som vill ta på sig de eftersatta underhållskostnaderna på 2,5-3 milj kr, enligt utredarens beräkningar, blir troligen svårt. För en entreprenör blir ju detta kostnader som först på ganska lång sikt kan ge intäkter tillbaka.
Tillsammans med drygt 2 000 personer, som skrivit under en namninsamling, förordar vi att kommunen satsar på förslag 2 – utveckla hela området och satsa på besöksnäringen!
Besöksnäringen genererar skattemedel till kommunen. Turisterna köper mat, tankar bilar, går på restaurang och besöker andra besöksmål som t ex Paradisbadet. Besöksnäringen omsatte förra året 249 miljarder kr i hela landet och besöksnäringen i Höga Kusten området är ett av de starkast växande.
Kommunen är i den fantastiska situationen att man äger hela området med Gene fornby, Nyängets havsbad och hela Genesmon med fina strövområden. Ta vara på den möjligheten!
Lena Edblom, verksamhetsledare för Stiftelsen Gene fornby under åren 1991-2001