Annons

Annons

Annons

Dina skattepengar

Insändare
Ö-viksalliansen gör inte kommunen attraktiv

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dags att bena lite i vad som är på väg att hända i Örnsköldsvik. Ö-viksalliansen använder två tydliga metoder. Söndra och härska, och door in the face.

Söndra och härska, går ut på att ställa grupper mot varandra, för att försvaga dem. Nu hotar Ö-viksalliansen i princip alla som är anställda inom Örnsköldsviks kommun med drakoniska nedskärningar. Detta gör att de anställda inom kommunen börja se efter sitt eget, och inte vågar höja rösten. Tillsammans hade de anställda inom kommunen varit en stark röst, vilken blir svår att köra över. Splittrade utgör de lätta grupper att styra.

Annons

Door in the face. Detta är ett sätt att få någon att acceptera något, de i vanliga fall inte skulle gå med på. Det går ut på att man inleder med ett helt omöjligt bud, och hävdar att det är vad som gäller. Låt säga att en myndighet med budget på 20 miljoner, får ett sparkrav på 15 miljoner. Sedan sänker de kravet till fem miljoner, och låtsas vara tillmötesgående. Helt plötsligt ser besparingen på fem miljoner ut som en bra deal.

Annons

Genom att kombinera dessa försöker nu Ö-viksalliansen slakta Örnsköldsviks välfärd.

Slutligen några tips till Ö-viksalliansen.

Ni säger att ni vill göra Örnsköldsvik attraktivt, men ni gör direkt det motsatta.

Örnsköldsvik är en kommun som behöver inflyttning. Kommunen behöver människor i början av sina karriärer, som flyttar in och bildar familj. När man tittar på människoströmmar, så pratar man om push och pull effekter. Push är vad som repellerar, och pull är vad som attraherar. Ser man till gruppen som kommunen behöver, så söker de jobb, bostad, välfärd och framtidstro. Ingen vill bilda familj ifall skolor, förskolor och vård är bristfällig.

Vad Ö-viksalliansen däremot hotar att genomföra är push effekter. Vem vill flytta till Örnsköldsvik, och bilda familj med den välfärdsslakt som det hotas med?

Anders

SVAR DIREKT

Hej Anders!

Vi håller förstås inte med dig och förstår inte vad ditt ”tips” till oss skulle innebära i praktiken. Sverige är idag i ett läge med hög inflation vilket innebär högre kostnader för alla; privatpersoner, företag och kommuner. Specifikt för kommunen är det inte minst inflationseffekten på pensionerna som påverkar ekonomin starkt. Det är riktigt bra för medarbetarna i framtiden, men jobbigt för kommunen just nu. Samtidigt minskar statsbidragen eftersom pandemin är över och nuvarande regering (ännu) inte tagit några beslut om stöd till kommunerna utifrån det ekonomiska läget.

Annons

Annons

Med detta vill vi säga att varje ansvarstagande kommunledning i detta land, inklusive oss i Örnsköldsvik, måste värdera och prioritera bland kommunens verksamheter, spara där det går och göra förändringar som blir positiva längre fram. Men få gillar förändringar, så vilka förändringar vi än föreslår och beslutar om så är det någon medborgare eller medarbetare som (med rätta) känner sig åsidosatt.

Det handlar inte på något sätt om att ställa grupper mot varandra eller slänga dörren i ansiktet på någon eller några utan om att kunna, vilja och våga prioritera.

Örnsköldsviksalliansen har gått till val och vunnit förtroende för en politik som förändrar och rustar kommunens verksamheter för framtiden. En del av detta kommer att göra ont en stund, särskilt eftersom det sammanfaller med ekonomiskt dåliga tider.

Vi prioriterar barn och unga, vi prioriterar underhåll av kommunens fastigheter och anläggningar, vi prioriterar utvecklingsarbete i alla former och gör allt för att göra Örnsköldsviks synligt. Syns vi inte, finns vi inte, och vill vi bli fler i Örnsköldsvik så är det en synlig och modern kommun som lockar.

Anna-Britta Åkerlind (C), kommunstyrelsens ordförande

Annica Jonsson (M), välfärdsnämndens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan