Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Lekfull tävling mellan partier

Mellanölet började säljas i vanliga livsmedelsbutiker 1972. Men vilken åldersgräns sattes? Erfarenheterna blev inte särskilt goda vilket ledde till att försäljningen förbjöds. Men vilket år?

Det var två av många kluriga frågor som fyra partier i kommunfullmäktige ställdes inför i en lekfull frågesport som arrangerades av IOGT-NTO.

Detta är en läsartext.

Annika Körkkkö, Jan-Olov Häggström och Oskar Eriksson i det socialdemokratiska laget blev så här glada när det fick var sin flaska Godtemplardricka av frågeledaren Carita Näsström. Foto: Sven Lindblom

Annons

Rätt svar på frågorna är att ingen under 18 år fick köpa. Förbud infördes redan 1977. En annan fråga handlade om tobak. SJ införde rökförbud på perrongerna 2019 och rökningen har trängts tillbaka i många steg. År 2004 var det 16 procent i Sverige som rökte dagligen. Men hur många var det 2022? Rätt svar är 6 procent. En fråga handlade om Nya Zeeland som går allra längst när det gäller att fasa ut tobak. Antalet försäljningsställen har dragits ned från 6 000 till 600 och ingen som är född efter 2009 kommer någonsin att kunna köpa tobak på ett lagligt sätt inom landets gränser

Annons

Annons

Alkoholen kostar samhället enorma belopp varje år. Men hur mycket kostar narkotikaanvändningen enligt konsultbolaget Rambol? Här fanns tre svarsalternativ och rätt svar är 38,5 miljarder kronor.

Under tävlingens gång visade det sig att många av deltagarna är kunniga i frågor om alkohol, tobak och narkotika. En del kloka inlägg gjordes vid sidan om den lekfulla tävlingen.

Carita Näsström var frågeledare med Vanja Lindstedt vid protokollet. Flera av frågorna var kluriga på så vi att lagen fick välja poäng i förväg mellan ett och fem beroende på om de trodde sig kunna svaret eller inte. Vid fel svar blev det motsvarande avdrag vilket innebär att det inte är självklart att alla lag kommer på plus i den slutliga sammanräkningen.

Socialdemokraterna vann i år. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kämpade tappert men fick se sig slagna.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan