Annons

Annons

Annons

Nätra landsbygd

Läsartext
Kör från Nätra sjöng i finsk kyrka

Musik och körsång flödade övar hela Vasa i Finland under Kristi himmelsfärdshelgen på internationella körfestivalen. Över 80 körer och ensambler samlades för att sjunga och kören Mixturen från Nätra var inbjuden till Korsholms svenska församling utanför Vasa för att sjunga ihop med två finska körer i Replots kyrka.

Detta är en läsartext.

Alla tre körerna i Replots Kyrka i Per Harlings Pilgrimssång med dirigent Marianne Skoglund. Foto: INGEGERD GRIMELL

Annons

”Kör över Kvarken” är ett körprojekt som kom till av en händelse i höstas, där Skärikyrkans korister under en längre tid drömt om ett körprojekt tillsammans med en annan kör. Plötsligt fann församlingskören Mixturens körledare Marianne Skoglund och Skärikyrkans korist Lilian Vesterlund varann och började brevväxla. Där spirades planer för körprojektet. Båda körerna valde ut att sjunga enskilt och tillsammans. Skärikyrkans kör fick med ännu en ny vänkör Korallkören i projektet från Korsholms svenska församling.

Annons

Annons

Replots 1700-talskyrka. En av de vackraste i Finland. Känd för sina sneda väggar efter en storm när kyrkan var nybyggd. Foto: INGEGERD GRIMELL

Sagt och gjort hade styrelsen ordnat allt med chartrad buss och reseguide, med boende mitt i Vasa och 17 körmedlemmar till Replots kyrka.

Alla tre körer sammanstrålade på Kristi himmelsfärdsdagen med Heide Lång, kantor och dirigent för Skärikyrkans kör, Marianne Skoglund, dirigent för Mixturen och Michael Warg, dirigent för Korallkören i sex timmars övningar och sedan i en två timmars lång konsert i en fullsatt kyrka tillsammans med husbandet, Ulrica Marcusson och Marianne Skoglund med tvärflöjter, Maria Åbacka-Ilola, klarinett. Det blev en mycket omväxlande och spännande konsert som spände alltifrån svensk musik av Fride Gustavsson, Eva Wedin, Bach, Mozart, Per Harling, Händel, Py Bäckman och Jukka Leppilampi med körerna och Ulrica Marcusson och Marianne Skoglund med tvärflöjter av g.Ph. Telemann Vivace och Heidi Lång med pianomusik av Niklas Lindvik.

Nu är Mixturen hemma i Nätra efter en lyckad körresa i Finland. Foto: LUDVIG VALL GRIMELL

Annons

Nu fortsätter Körprojektet över till Sverige till hösten i september då kommer de två Korsholmskörerna till Nätra kyrka och tillsammans med Mixturen kommer de ge samma konsert som i Replots kyrka och det ser alla körerna fram emot och att åter få träffas.

Ingegerd Grimell

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan