AIS (Automatic Identification System) är ett utomordentligt hjälpmedel för alla fartyg och fritidsbåtar att se varandra vid dålig sikt och mörker. All yrkessjöfart och snart alla fritidsbåtar har numera detta installerat för att öka säkerheten på sjön. Så har även Sjöräddningen, Räddningstjänsten färjorna men inte Kustbevakningen. Att kunna se på sin plotter vilka som finns i närheten känns tryggt speciellt tidigt på våren och sent på hösten då det inte är många ute på vattnet.
Annons
Annons
Vi kan nu våren 2003 liksom tidigare år se hur Kustbevakningen dagligen åker runt i vår vackra skärgård – men tyvärr utan påslagen AIS!!
Varför?
Vad är så hemligt?
Ska inte de som andra myndigheter arbeta i förebyggande syfte?
Tacksam för svar och förklaring!
Båtägare
SVAR DIREKT
Hej Båtägare,
Du har helt rätt, Kustbevakningens fartyg har i normalfallet AIS:en avstängd. Kustbevakningens verksamhet omfattar övervakning, tillsyn, kontroll och brottsbekämpning. Vi förebygger, avvärjer och ingriper mot störningar av ordningen i sjötrafiken och agerar mot brottslig verksamhet, sådan som inte själv vill synas.
AIS:en är alltså avstängd av rent taktiska skäl, de som begår brott eller spaningsverksamhet riktad mot Sverige ska inte kunna kartlägga vår verksamhet. Våra fartyg ska inte alltid synas i öppna system som är tillgängliga för alla. Däremot använder vi AIS:en när vi medverkar i en räddningsoperation, för att enkelt kunna samverka med andra.
Vi vill uppmana alla att inte dela information om var Kustbevakningens fartyg befinner sig i sociala medier eller på annat sätt. Det underlättar vårt arbete mot brottslig verksamhet och som en del av det svenska totalförsvaret.
Mikael Furberg, enhetschef Nord, Kustbevakningen