Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
V: Vården behöver ett räddningspaket

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Trots att Sverige är ett så rikt land så väntar nedskärningar i sjukvården på många håll i landet. Orsaken är att regeringen och Sverigedemokraterna inte ger regionerna de pengar de behöver. Nu krävs ett statligt räddningspaket för sjukvården.

Det är illa ställt med svensk sjukvård. Efter år av för lite resurser har personal fått nog av för få kolleger och en dålig arbetsmiljö. Idag lider sjukvården i hela landet av stor personalbrist som kan vara rent livsfarlig för patienterna.

Inför budgetpropositionen för 2023 skickade Sveriges kommuner och regioner en vädjan till regeringen. De skrev att de behövde kraftiga tillskott för att klara de ökade kostnader som följer av bland annat stigande priser och att vi blir äldre. Men regeringen och Sd gav dem inte i närheten av det som behövdes och när de nu presenterade sin vårbudget kom inga nya pengar alls. Passiviteten är chockerande när behoven är så stora. Istället för att göra något har regeringen prioriterat att sänka skatten för höginkomsttagare.

Annons

Annons

I Västernorrland är vi sedan länge inne i en nedåtgående spiral med dålig arbetsmiljö, personaltapp, stort behov av hyrpersonal och försämrad patientsäkerhet. Bara i år har Hälso- och sjukvårdsnämnden ett underskott om 402 miljoner kronor. Utan tillskott som möjliggör rätt satsningar är risken stor att vi snart får se nedskärningar i länets sjukvård.

Vi i Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor. Det är inget vi som samhälle ska spara in på.

I Vänsterpartiets vårbudgetmotion föreslås ett statligt räddningspaket för sjukvården. Det innehåller följande:

• Vi vill satsa åtta miljarder på regionerna under 2023.

• Vi kräver att landets kommuner och regioner före sommaren får besked om en lägsta nivå för statsbidrag i höstens budgetproposition.

• Låt kommuner och regioner, tillfälligt eller tillsvidare, använda riktade medel som generella.

• Staten måste garantera långsiktiga förutsättningar för kommuner och regioner – indexera statsbidragen så de följer kostnadsutvecklingen.

Det är just sådan kraftfull politik som krävs i krisen.

De åtta miljarder Vänsterpartiet föreslår till regionerna för 2023 skulle ge Region Västernorrland möjlighet att göra stora satsningar på personalen så som förkortad arbetstid, högre löner och fler kolleger. Pengarna skulle till exempel räcka till ca 270 nyanställningar. Det hade gjort stor skillnad!

Vi i Västerpartiet prioriterar sjukvården men de som styr Sverige nu gör tyvärr inte det.!

Isabell Mixter (V), riksdagsledamot

Erfan Kakahani (V), ordförande Distriktsstyrelsen Västernorrland

Nina Orefjärd (V), gruppledare Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan