Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Bo R Holmberg på Ödbergska gården

Det var sol och härlig förommarstämning med spirande grönska och nyvakna vårblommor, när Johan Ödbergsällskapet för säsongen premiäröppnade stora entrén på stadens hembygdsgård för att välkomna intresserade hembygdsvänner att lyssna på dagens föreläsare, vår välkände författare Bo R Holmberg.

Detta är en läsartext.

Bo R Holmberg i berättartagen på Ödbergska gården.

Annons

Gårdens berättarrum fylldes till sista plats och Bo R Holmberg började med att bjuda på sig själv och sin karriär med lärargärning uppe i Bredbyn ett femtontal år innan han kom ner till den en gång stora och stolta folkhögskolan Hampnäs. Den unga köpingen Örnsköldsvik kom på tal med bland annat köpingens brandförsvar, som på den tiden bestod av en brandvakt hållande i ett redskap bestående av en bygel av järn på trästång, som han regelbundet stötte i gatan läsande en ramsa om att allt var under kontroll.

Annons

Annons

Innan Bo R tog oss ner till Ådalen fick vi bekanta oss med Anundsjökvinnan Beata, som blev kallad "Tjuvbjäta" sedan hon ensam med sju barn kom att av någon anledning stjäla allt mellan himmel och jord. Hon fick smaka på den tidens rättsskipning i form av spöstraff som för kvinnor bestod av ris. Detta fick hon smaka piå ett par omgångar innan hon fick plikta med sitt liv med att hängas vid Galasjön omkring år 1747. Innan avrättningen lyckades hon rymma vid ett besök på dass. Hon kröp "göning Brika" och greps så småningom i en hölada i Risbäck.

Sägnen säger enligt Gösta Johanssons far "att allmoge klättrade upp i träd för att bevittna hängningen men föll ner som mogen fallfrukt".

Så fick vi bekanta oss med den stora timmersorteringsorten i Sandslån vid Ångermanälven. Mängder med mans folk utrustade med båtshakar fick sig sommarjobb på denna historiska anläggning då stockar i miljontal flottades ner till kusten. Där fick även Bo R sommarjobb och lärde där känna profiler som han presenterade för oss i diktform. Bland dem även vår före detta statsminister Stefan Löfven.

Efter dryga timmen avrundade Bo R sitt berättande med att presentera sitt författarskap som resulterat i mängder med skrifter och böcker varav en översatts i flera språk.

Så bra var det allmänna omdömet varefter kaffe dukades fram för en stunds samkväm

Göte Nordmar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan