Annons

Annons

Annons

Höjda priser för hushållen

Insändare
S: Ofta barnens fritid som drabbas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barn som deltar i organiserade fritidsaktiviteter har ofta högre betyg och mår bättre än barn som inte gör det. Tyvärr är det långt ifrån alla barn och unga som får möjlighet att vara med i ett fotbollslag eller åka på scoutläger, då deras föräldrar inte har råd att betala föreningsavgifterna. Detta blir allt tydligare när den höga inflationen gör att de som tidigare hade sämst marginaler numera inte har några alls.

Annons

Bild: Annelie Hüllert Storm, Klara Misgeld

Det är ofta barnens fritid som drabbas när en familj tvingas sänka sina utgifter. En Sifo-mätning genomförd i mars i år visar exempelvis att var tredje ensamstående förälder med en inkomst under 35 000 kr har svårigheter att betala för barnens fritidsaktiviteter. Bakom den statistiken finns tusentals barn med ouppfyllda drömmar och känslor av utanförskap.

Annons

Örnsköldsviks starka föreningsliv är otroligt viktigt för barn och unga, och gör stora insatser varje år. Kommunen behöver i sin tur säkerställa att det finns kostnadsfria och lättillgängliga fritidsaktiviteter för att alla barn ska ges möjlighet att delta i idrotts- och kulturlivet, oavsett förutsättningar och behov. Lärarledda aktiviteter ger dessutom tillgång till trygga och stöttande vuxna, något som inte är en självklarhet i alla barns hemmiljö.

Ett exempel på en lärarledd och kostnadsfri fritidsaktivitet är Kulturskolan. Kulturskolan inspirerar och engagerar elever dagligen, samarbetar med elevhälsan, och gör insatser för hemmasittare och barn med särskilda behov. Om Kulturskolans aktiviteter avgiftsbeläggs och behandlas som annan fritidsverksamhet, vad händer då med de barn vars föräldrar inte har råd att börja betala för gitarr- eller danslektionerna?

Att alla barn har en meningsfull fritid med möjlighet att utveckla sina färdigheter ger stora positiva effekter både för individen och samhället i stort. Att underlätta barns möjlighet att delta i idrotts- och kulturaktiviteter hjälper till att mildra konsekvenserna av barnfattigdom, minskar utanförskap och psykisk ohälsa, men det handlar också om frihet: inget barn ska vara bundet av familjens ekonomiska förutsättningar.

Det är hög tid att se våra barns fritid som en investering, inte som en kostnad.

Frat Kandemir (S), kommunfullmäktigeledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan