Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
Vårdförbundet: Så ska regionen få tillbaka sjuksköterskorna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss uppmärksamma sjuksköterskor i samband med internationella sjuksköterskedagen som firas 12 maj över hela världen. Det är ett fantastiskt yrke och vi känner lojalitet med patienterna och med våra kollegor! Men nu är det brist på oss i alla 21 regioner och i nästan alla kommuner, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Den goda nyheten är att det faktiskt finns sjuksköterskor! Men så många som 14 000 sjuksköterskor i arbetsför ålder har valt bort att arbeta inom hälso- och sjukvården, enligt statistik från Socialstyrelsen. Majoriteten har lämnat vården till följd av faktorer som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö, visar en rapport från SCB (Temarapport 2017:3). Det är faktorer som arbetsgivarna kan påverka.

Annons

Annons

Det finns därmed stora möjligheter för region Västernorrland och kommuner att återrekrytera sjuksköterskor, genom att erbjuda oss:

• Ett hållbart yrkesliv även för oss som jobbar 24/7. Vi behöver en schemaläggning där vi får minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen.

• Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill liksom resten av invånarna få vår lagstadgade semester i juni, juli och augusti.

• Förutsättningar att arbeta heltid hela yrkeslivet. 32 procent av landets sjuksköterskor arbetar deltid, om vi fick förutsättningar att arbeta heltid skulle det motsvara 7 645 fler kollegor.

• Löneutveckling över resten av arbetsmarknaden. När det är brist på sjuksköterskor är det inte läge att snåla med löneutvecklingen. Vi får signaler att region Västernorrland och kommunerna gör just det.

• Specialistutbildning inom anställningen. Vi uppmanar alla regioner och kommuner att erbjuda oss sjuksköterskor utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön.

Vi vill ha dialog med region Västernorrland och kommunerna om dessa frågor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården. Först då kommer invånarna i regionen få den goda och säkra vård man har rätt till!

Kenneth Byström, avdelningsordförande, Vårdförbundet Västernorrland 

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan