Annons

Annons

Annons

Friluftsliv i Höga kusten

Insändare
Var är bussarna till världsarvet på helgerna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det rör verkligen på sig runt Skuleberget, Världsnaturarvet Höga Kusten och Nationalparken.

Där har under det här seklet olika myndigheter gjort satsningar i bygden (utan tids- och rangordning): Naturum Höga Kusten, entréer till nationalparken, ny linbana, renovering av Naturscen Skuleberget, prins Nicholas lekpark, världsarvsbuss och ny väg till Entré Syd. Dessutom har privata entreprenörer utvidgat/startat verksamheter för många miljoner.

Bild: Shanelle Nordgren

Borde man som Vibyggeråbo inte vara nöjd då? Jo, givetvis! Höga Kusten drar mycket turister till Vibyggerå; inte minst utlänningar och fotvandrare.

Annons

Det har rört sig mycket folk här som kommer utifrån: Under 2022 hade Naturum Höga Kusten haft närmare 55 000 besökare. Linbanan hade under 2021 34 000 åkande (nyhetens behag?) och 23 000 åkande år 2022. Nationalparken fler än 58 400 besökare. Friluftsbyn med Toppstugan 25-30 000 besökare. Veåsands havscamping 10 000 besökare. Naturscen Skuleberget mer än 15 000 åhörare och Via Ferrata närmare 9 000 klättrare.

Annons

Totala antalet gästnätter i hela Höga Kusten var ca 600 000. Det är alltså en imponerande mängd besökare/turister som kommer till Höga Kusten.

MEN – drygt 100 av årets 365 dagar kan man inte komma till/från Höga Kusten med kollektivtrafik. Icke bilburna besökare under helgerna göre sig inte besvär!

Botniabanan är en bra investering i sig, men för oss Högakustenbor har den betytt försämrad kollektivtrafik.

Linje 50 går efter E4 mellan Härnösand och Örnsköldsvik med 8 dagliga turer år vardera hållet på vardagarna, och det är bra! Men framför allt – det ger mycket underliga signaler till en utländsk besökare. Har man så litet miljötänk i Sverige, att man indirekt uppmanar besökare: ”Du måste ha bil, om du ska besöka Höga Kusten på helgerna, och det försämrar vår fina miljö.”

Skolungdomar från Kramfors/Örnsköldsvik har svårt att ta sommarjobb/semestervikariat vid de olika turistutbuden i området, eftersom det inte går några bussar på helgerna. Pensionärer utan bil och ungdomar under 18 år sitter fast i Höga Kusten under helgerna, om man inte får någon att skjutsa sig med bil.

Annons

Alltså: Låt linje 50 gå även på helgerna för oss i Höga Kusten, där vi tyvärr inte har tillgång till Botniabanan.

Några funderingar till slut: Undrar om det finns någon annan del av E4 som är stängd för kollektivtrafik under helgerna?

Annons

Hur mycket får det kosta, att vi har en nationalpark och ett världsnaturarv här att förvalta?

Följer det inte med några skyldigheter med ett världsnaturarv att hålla det tillgängligt för allmänheten med till exempel kollektivtrafik?

Hur ska man få folk att åka kollektivt, när det inte finns bussar att åka med? Det gäller linje 50 under helgerna.

Med busshälsning,

Karl-Anders Nordström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan