Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Dragspel med Jörgen och Päivi

Dragspel av mästare med mästare väntade en intresserad publik på Thuleteatern i Ö-vik häromkvällen.

Musikerparet Jörgen och Päivi Sundeqvist från Kramfors bjöd på en mycket intressant resa i gamla dragspelsmästares tecken från Sverige och Finland.

Detta är en läsartext.

Svenska och finska dragspelsmästares musik och många goda historier om de gamla mästarna presenterades med ord och ton av Jörgen och Päivi Sundeqvist på Thuleteatern i söndags kväll.

Annons

Paret Sundeqvist är verkliga experter och auktoriteter på området sedan många år, och Jörgen Sundeqvist är såväl en nationell som internationell storhet i dragspelsvärlden med många uppdrag, såväl som musiker, pedagog och solist som aktiv ledare och inspiratör inom dragspelsvärlden.

Här hemma i Sverige och Kramfors varvar paret Sundeqvist tiden som efterfrågade musiker med egen verksamhet som instrumenttekniker, försäljning och uppbyggandet och driften av ett dragspelsarkiv beläget på Gudmundrå Hembygdsgård i Kramfors.

– Vi har genom många välvilliga entusiasters donationer fått en väldigt stor mängd noter, skivor, instrument från gamla tiders dragspelsmästare, säger Jörgen som själv började som elev till legendariske dragspelaren Hans-Erik Nääs från Gålån i Ådalen.

Annons

Nääs var liksom samtida kollegan Andrew Walter från Gäddede och bröderna Karl och Erling Grönstedt från Lugnviksstrand vid Ångermanälven bland de mest kända och etablerade mästarna under dragspelets storhetstid på 1920-, -30 och -40talet. Då duggade det tätt med dragspelstävlingar inom landet och de nordiska länderna emellan, och framstående placeringar var ett sätt att skapa sig ett namn och rykte med mästarstatus.

Annons

Efter några stillsammare decennier för instrumentet kom verksamheten igång igen under sent 1960-tal, då SDR, Sveriges Dragspelares Riksförbund bildades och där 1000-tals dragspelsälskande musikanter i vårt land har ett forum och en gemensam plattform.

Kvällens instrumentala alster, i härligt välskrivna och välklingande duettarrangemang inleddes med Månskens över Ångermanälven, Kalle Grönstedts omistliga vals och fortsatte med polkor, pasodobles och valser singerade Grönstedt, Walter och Nääs liksom av de samtida finska mästarnas tangos, jenka, polkor och annat.

Päivi Sundevist presenterade numren på finska  då det var en del finska åhörare i salongen, och mästarnamnen som figurerade var Viljo Vesterinen, Esko Könönen, Taito Vainio, Lasse Pihlajamaa, Veikko Ahvenainen med flera.

Nästa riktigt stora evenemang i våra trakter med dragspelet i högsätet är sista helgen i juli månad, då Erling Grönstedts minne firas på Gudmundrå Hembygdsgård.

– Erling var liksom Andrew Walter en gigant i svenskt dragspelsliv, både som instrumentalist och inspiratör men också som en musiker som flyttade fram positionerna för dragspelet genom att utveckla instrumenten, speltekniken och inte minst repertoaren för dragspelet. Erling skulle fyllt 100 år nu i sommar och hans minne firas i dagarna två med dragspelare från våra nordiska grannländer och från Italien, säger Jörgen Sundeqvist.

Greger Jacobsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan