Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Margot Ögren i sitt esse

Kyrkan handlar mycket om glädje och kärlek, något som Margot Ögren för ut vart hon än sätter sin fot. Den som ger mycket får mycket och den 5 maj var PRO Husums kör Tontyckt attraktionen på en cafékväll i Centrumkyrkan.

Detta är en läsartext.

Tontyckt väl samlade inför cafékvällen i Centrumkyrkan. Foto Kjell Larsson

Annons

Efter att Gunilla Melin hälsat välkommen och skojat till det hela med skall vi ha roligt i kväll, eller skall vi släppa in pastorn, överlämnade hon ordet till Margot Ögren. Margot tackade för att ha fått komma till kyrkan med sin kör och de duktiga musikerna Sven-Olof Edlund på dragspel och basisten Göran Moberg. Det kommer nog svänga rejält i kyrkan i kväll utlovade Margot.

Efter att ha startat med ”Jag tror på sommaren”, så hade Margot satt ihop ett vår-medley med fyra melodier och man hade även hunnit med ”Där björkarna susa”, innan det blev dags för paradnumret ”Guldgrävarsången”, som Sven-Ingvars på 60-talet gjorde en danslåt av och låg vecka ut och vecka in på Svensktoppen med ”Min gitarr”.

Annons

Inga ledsamheter vilade för inbjudaren Gunilla Melin, som undrade om vi visste vad man måste göra för att få syndernas förlåtelse (Man måste ha syndat). Med humor kommer man långt. Foto Kjell Larsson

Annons

Allt blev ju så mycket mer levande då Margot knöt ihop det hela och berättade om sitt möte med Lapp-Lisa i slutet på 60-talet. Lapp-Lisa, född 1989 i Vilhelmina, gjorde flera Amerikaresor. Efter en av resorna tog Lapp-Lisa fram sin gitarr då hon stigit i land i Göteborg och sjöng Guldgrävarsången inför 45 000 på Kungstorget. Margot, som själv är ganska kort i rocken, berättade att Lapp-Lisa gick upp till armhålan på henne, men sjunga kunde hon och folk kom och lyssnade, varhelst Lapp-Lisa dök upp. Vilka fina minnen Margot Ögren plockade fram och man kunde se framför sig hur Lapp-Lisa stod där och sjöng och hur hon med blicken sög åt sig Margot Ögren i publiken.

Trion Bälg-Olle, Margot Ögren och Göran Moberg fick det att svänga rejält i Centrumkyrkan då man ”kompade” Tontyckt. Foto Kjell Larsson

Det Margot Ögren får fram är glädjen av att få sjunga ut sina känslor inför andra. Tontyckt älskar Margot lika mycket, som hon älskar sin kör. Man tränar, en gång i veckan och flickorna i kören har varje gång ordnat fika, så ”Flickorna i Småland” har blivit ”Flickorna i Husum”. Ann-Marie Holmberg kom hem till Margot under pandemin och frågade om inte hon kunde ta hand om deras kör. Något som Margot var tveksam till om hon skulle klara.

Annons

Annons

Där satt den kunde musikerna och kören konstatera, efter att ha spelat en timme i Centrumkyrkan. Foto Kjell Larsson

Margot Ögren som åkt land och rike tillsammans med sin make Sture, fick en gång sådan hemlängtan att hon komponerade ”Midnattssolens land”, som nu kören har tagit till sina hjärtan och sjöng med stor inlevelse i Centrumkyrkan. Man kan ju undra vad som är det vackraste som Gud skapat, men att få avsluta med ”Tiotusen röda rosor” vill jag skänka dig, sammanfattar mycket bra vad kärleken handlar om för Margot Ögren, som var i sitt esse i Centrumkyrkan.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan