Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Gårdsförsäljning en het potatis

Bilden är splittrad i riksdagen om gårdsförsäljningen av alkohol. Det är känt sedan tidigare och kom fram med stor tydlighet när IOGT-NTO bjöd in till information och diskussion om alkohol- och narkotikapolitiken på Härnösands folkhögskola.

Detta är en läsartext.

Riksdagsledamöterna Peder Björk, Isabell Mixter och Anna-Belle Strömberg diskuterar bland annat gårdsförsäljningen med Olle Häggström, IOGT-NTO. Foto: Sven Lindblom

Annons

Tre riksdagsledamöter, Anna-Belle Strömberg (s) Örnsköldsvik, Peder Björk (S) och Isabell Mixter (V) Sundsvall deltog tillsammans med ett 40-tal personer med nyckelroller inom ämnesområdet från regionen, länsstyrelsen och kommunerna Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall och Kramfors.

Gårdsförsäljning av alkohol är kontroversiellt. Socialminister Lars Forssmed (KD) sliter med frågan. Utredningar har visat att gårdsförsäljning hotar Systembolaget som både nykterister och en majoritet av konsumenterna värnar. Nykteristerna för återhållande effekt när det gäller marknadsföring, handel och konsumtion och konsumenterna för dess stora och rika utbud. En proposition väntas inom kort men det är oklart ordet det finns tillräckligt stöd i riksdagen.

Annons

Från IOGT-NTO deltog Linda Källden, Per Sundin, Birgitta Edin Westman, Örnsköldsviks kommun, och Carita Näsström.

Annons

Information om narkotika med Linda Källden, IOGT-NTO-förbundet, som föredragande var huvudämnet för dagen. Hon berättade att det finns många som föreslår legalisering bland politiker runt om i USA, Europa och i Sverige. Men hon varnade för detta med Colorado i USA som skrämmande förebild. Legalisering minskar inte kriminaliteten kring handeln. Med legalisering ökar utbudet med kända problem som följd.

Olle Häggström informerade bland annat om den senaste läkarrapporten som alkohol och högt blodtryck. Det är en rapport som skrivits av sex läkare från Sverige, Australien USA och Kanada. Där slås fast med stor tydlighet att alkoholen har en försummad roll som bidragande orsak till högt blodtryck. Och högt blodtryck är den främsta orsaken till hjärtsjukdom, stroke, typ 2-diabetes och demens.

Läkarna skriver att kliniska och experimentella studier av hög kvalitet visar att alkohol höjer blodtrycket några timmar eller dagar efter intaget och särskilt vid hög konsumtion. Studierna visar att det inte finns några bevis för att alkohol i låga doser skulle ha en gynnsam effekt i något avseende. Läkarna slår hål på myter om att alkohol i små doser skulle kunna ha en förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. I stället visar vetenskapliga studier på enbart negativa effekter av alkohol ur hälsosynpunkt.

Tidigare rapporter i samma serie har dessutom visat att det finns ett tydligt samband mellan alkohol och cancer.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan