Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Förslag om att starta FN-skola i Ö-vik

Starta en FN-skola på gymnasienivå i Örnsköldsvik!

Det har Örnsköldsviks FN-förening föreslagit till Örnsköldsviks kommun. Föreningen är en av de mest aktiva i landet och har vunnit utnämningar för detta på nationell nivå. För närvarande finns 36 gymnasieskolor i Sverige med FN och internationella frågor som specialitet.

Detta är en läsartext.

Glada miner kring planerna på en FN-skola visades av föreningens ordförande Abiodun Yusuf Ojoola och veteranerna Monica Sundin och Elin Nordin. Foto: Sven Lindblom

Annons

– Vi tycker att Örnsköldsviks kommun har lämpliga förutsättningar för att starta en av dessa skolor, säger Håkan Lindgren, styrelseledamot och före detta ordförande för den lokala FN-föreningen.

– Det finns lärare med internationellt intresse på Nolaskolan och steget till att bli en FN-skola är överkomligt. Det ger lärare och elever internationella kontakter och stöd i undervisningen.

Annons

Håkan Lindgren är pensionerad officer och har varit ute i FN-uppdrag på flera platser i världen. Han säger att världsläget är oroande. Det är därför viktigt att ge ungdomar inblick i globala frågor. FN-förbundet Sverige stöttar med seminarier både digitalt och på olika platser i landet och med kursmaterial som komplement till den ordinarie undervisningen.

Annons

– Vi har ett hockeygymnasium i Örnsköldsvik för både flickor och pojkar, säger Håkan Lindgren. Jag tycker att kommunen borde profilera sig också med ett FN-gymnasium.

FN-föreningen har nyligen haft en medlemsdag och då diskuterades frågor för framtiden. Enigheten om att få tillstånd en FN-skola är total. Vidare valde medlemmarna att satsa på projektet ”Flicka”. Det är ett projekt för att stärka flickors rättigheter runt om i världen. Varje dag tvingas flickor in i barnäktenskap. Det leder som regel till att de blir gravida i unga år och tvingas att avbryta sin skolgång. En av de värsta platserna är Afar i Etiopien där nio av tio flickor dessutom blir könsstympade.

En av medlemmarna tog upp klimatfrågan som en av de allra viktigaste i världen. Det är en fråga som också ryms inom FN:s 17 globala mål. Klimatförändringarna kan leda till folkvandringar av en omfattning som vi knappt kan ana vidden av.

FN-föreningen fick för två-tre år sedan en donation på drygt 70 000 kr i Ulla Westmans testamente. Monica Sundin informerade. Det är en fond som det nu finns möjlighet att söka pengar ur även för svenska familjer. Ulla Westman ömmade för barn och särskilt flickor.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan