Annons

Annons

Annons

Själevad-Haffsta

Läsartext
Själevads kyrka vackrast i landet

En grupp resenärer från PRO, HjärtLung och flera andra föreningar i Härnösand var ute på en spännande resa torsdagen den 20 april.

Den här gången fick bussen vila. Istället var det Norrtåg som svarade för resan tur och retur till Örnsköldsvik.

Detta är en läsartext.

Kyrkan i Själevad har utnämnts till Sveriges vackraste kyrka.

Annons

Målet för besöket var i första hand den vackra åttkantiga kyrkan i Själevad. Vid flera omröstningar har denna kyrka utsetts till Sveriges vackraste kyrkobyggnad.

Diakon Tove Eriksson tog emot gruppen. Hon var ordentligt påläst och berättade på ett intresseväckande sätt om kyrkan, och dess historia.

Själevads kyrka invigdes 1880 och ersatte då den tidigare kyrka som låg en aning öster om den nuvarande kyrkans placering.

Annons

Annons

Den åttkantiga formen var nödvändig för att kunna bygga kyrkan på önskad plats. Lokaliseringen gjorde det nödvändigt att placera altaret i väster och ingången i öster vilket inte tillhör traditionen. I normala fall placeras altaret som bekant i öster.

Guiden berättade att kyrksilvret stals ur kyrkan den 1 februari 1986. Förmodligen var det den välkände spanske tjuven som länsade många kyrkor och kapell på värdeföremål runt om i landet som varit i farten.

– Man trodde att silvret antingen sålts eller hade smälts ned, berättade Tove Eriksson. Därför införskaffades nya silverföremål, men glädjen blev givetvis stor när det mesta av stöldgodset återlämnades under våren 2002.

Klockspel finns i tre kyrkor i Härnösands stift. Ett finns i Själevad och de båda andra i Härnösands domkyrka och i Tåsjö kyrka. Själevads klockspel har 21 klockor i olika storlekar. Den tyngsta klockan väger 150 kilo och en minsta två kilo.

Under besöket i Ö-vik intogs lunch i Modos hockeyarena. Där fick besökarna också tillfälle att följa Modos idrottsliga bravader på bilder och genom information av försäljnings- och marknadschefen Rickard Edblad. Även en del av Modos stora prissamling kunde studeras.

Reseledare var PRO:s ordförande i Härnösand, Bengt Nilsson och guide Lasse Dahlquist från Ö-vik.

Annons

Uno Gradin

MoDo:s arena besågs grundligt, Uppe på läktaren,från vänster Margareta Dahlbom Härnösand, Sonja Åström Härnösand, Gerda Vestin Härnösand, Kerstin Nygren Härnösand, Lars Asplund Härnösand, samt längst till höger Guiden Lage Dahlquist.

Diakon Tove Eriksson berättade om bland annat om altaruppsatsen från 1700- talet och Kyrkan som invigdes 1880.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan