Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Amerikanska rytmer i Blueskällarn

Det trivsamma sorlet i Blueskällarn tystnar då Jessica Dahlbäck hälsar den mångåriga publiken och Camille Thurman med Darrell Green kvartett välkomna. Fredagskvällens musikanter kommer från USA, där Camille föddes 1986 i Queens, New York.

Tillsammans med Perdido Jazz & Blues och de andra jazzklubbarna här i norr, har Musik Västernorrland en förunderlig förmåga att vaska fram passande evenemang med hög kvalité!

Detta är en läsartext.

Camille Thurman och Wallace Rodney Jr i "Despondent´s Flies". Foto: Bengt Ferm.

Annons

Camille är tenorsaxofonist och sångerska. I kvartetten är Darrell bandledare och batterist, Wallace Roney Jr spelar trumpet, Bruce Edwards gitarr och Tom DiCarlo kontrabas. Camille inspireras av de stilbildande ikonerna på saxofon: Dexter Gordon och John Coltrane, där fingersättning och anblåsning på saxofonen har avgörande betydelse. Sångerskor som Ella Fitzgerald och Sara Vaughan ligger henne även varmt om hjärtat. 2022 gav hon ut sin femte skiva "Fortitude" tillsammans med kvällens kvartett.

Musikerna inleder med "Zambia", ett vasst stycke med alla instrumenten på topp i ett härligt tempo. Omväxlande soloinslag speglar kvällens nivå och intensitet!

Camille Thurman med härligt kroppsspråk i "Detour Ahead". Foto: Bengt Ferm.

Annons

Annons

I den passande låten "Spring Can Really Hang You Up the Most" från 1955 sjunger Camille uttrycksfullt tillsammans med Rodneys sordindämpade trumpet. Lätt att bli sorgsen trots en inspirerande vår.

Camille börjar "Easy to Love" med scat-sång utan ackompanjemang helt i klass med Ella Fitzgerald. Vilken röst med unika fraseringar, som andäktigt fångar publiken – utsökt vackert.

Batteristen i kvartetten Darrell Green och i bakgrunden Tom DiCarlo på basen i låten "One Day". Foto: Bengt Ferm.

Efter paus med mingel, säg hockeysnack, halar Darrell fram pukstockarna till "Despondent´s Flies" och visar sina mästartakter på trummorna och cymbalerna som ett läckert klockspel. Farten på stockarna ökar till ett våldsamt crescendo! Ett lugnande battle följer mellan tenorsaxofonen och trumpeten, som publiken uppskattar med livliga tillrop och långa applåder.

I "Detour Ahead" åker skorna av och Camille brister ut i scat-sång med ett imponerande kroppsspråk, som kopplas ihop med ett härligt gitarrspel!

Gitarristen Bruce Edwards och basisten Tom DiCarlo i "Zambia". Foto: Bengt Ferm.

Annons

Med händerna mot himlen och ett fingerfärdigt pizzicato på kontrabasen är det tänkt att kvällen ska avslutas med "One Day".

Stående ovationer får musikanterna på bättre tankar. De lägger Perdidos trevliga tygkassar åt sidan. Med "Soul Eyes" får åhörarna njuta av själens boning, där Mal Waldrons och John Coltranes ballad domineras av tenorsaxofonen och de rytmiska trummorna.

Som grädde på en trevlig avslutning kommer Kulturskolans jazzgrupper till Blueskällarn den 17/5 kl 1800. Gratis. Välkomna.

Bengt Ferm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan