Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Örnsköldsviks Musikkårs vårkonsert – en musikkår i kvalitetsväxt

Det mest påfallande vid Örnsköldsviks Musikkårs vårkonsert i lördags var ett mycket fint samspel samt en mycket god intonation i orkestern.

Två saker som är otroligt viktiga för att en konsert skall lyckas och nå upp till en god kvalitetsnivå.

Detta är en läsartext.

Jag tror att det goda resultatet skyldes dirigentens, Oskar Wedmans, musikaliska och instrumentala skicklighet och att han och hans musiker kommunicerar gott med varandra.

Wedman dirigerar musikaliskt och tydlig och orkestern verkar känna sig trygg vilket är basis för all intentionsmässig säkerhet. Och det blir ganska enkelt skönt att lyssna till en blåsorkester som spelar rent!

Annons

Till detta kom en homogen orkesterklang – inga instrument eller instrumentgrupper ”stack ut”.

Det enda jag kan tänka mig är att den generella styrkegraden borde kunde sänkas 3-5 grader – blåsarklangen kan tjäna på en aning mjukare grundklang. Musikkåren är utan tvivel på väg mot ett högre kvalitetsnivå än tidigare. Bravo!

Ett mycket fint sätt att få fram en god kommunikation mellan orkestern och publiken var att programmet var lagt upp som ett musikaliskt korsord – varje musiknummer skulle leda fram till ett ord som skulle ingå i ett korsord.

Annons

Konferencieren, Gunnar Sundman, var kort och tydlig i sina ordförklaringar vilket ytterligare gjorde att publiken lyssnade mycket noga. En god idé för alla konserter som önskar öka lyssnarintensiteten på konserter?!

Foto: Rune Andersen

Konsertens musikaliska innehåll var varierat – från marscher, lite rockiga låtar, dansmusik, en sats ur ett rent klassiskt verk, några satser ur Bersteins ”West side story”, en feberhet spansk dans till Sjostakovichs otrolig vackra och melankoliska ”Waltz nr. 2”.

I Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten” var Kina Nylén solist – med en ren, klar och mjuk röst!

Efter en frisk öppning med militärmarschen ”General Cederschiöld” av Per Grundström, följde en rockig låt, ”Rock Encounter”, av Jay Chattaway. Orkestern visade fin rytmkänsla, trumpetsolot var mycket vackert och orkesterns intonation i de täta ackorden var utmärkt!

Annons

Med Gustav Holst’s ”Jupiter’s Hymn” ur den klassiska repertoaren visade orkestern att det var en musikalisk form som inte var främmande för Musikkåren.

I ett utdrag ur Bernsteins berömda ”West Side Story” visade speciellt klarinetterna att man tacklade de intentionssvårigheter som Bernstein kan bjuda på.

En uppmaning till Ö-viks musikpublik: gå på Musikkårens konserter! Man är garanterad en trivsam stund med ett varierad musikaliskt innehåll på en god kvalitetsnivå.

Rune Andersen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan