Annons

Annons

Annons

Husum

Läsartext
Kenneth Nordwall tog Swingbandet till Husum – jazzens Mekka

Kantor Göran Lundberg i Grundsunda har ett stort jazzintresse. Den 4 mars blev Kenneth Nordwalls Swingband i Kyrkans Hus ett alternativ för musikintresserade, till melodifestivalens semifinal på Hägglunds Arena.

Detta är en läsartext.

Kenneth Nordwalls Swingband i Kyrkans Hus med sångerskan Maria Bervelius, pianisten Anders Bergquist, kapellmästaren Kenneth Nordwall trummor och basisten Sune Wiklund. Foto: Kjell Larsson

Annons

Kenneth Nordwall tackade Göran för förtroendet, genom att komma in på att han hamnat i jazzens Mekka, eftersom den legendomspunne jazzpianisten Reinhold Svensson föddes 1919 i Husum där han blev blind som barn.

Reinhold Svensson ingick tillsammans med Putte Wickman i ”Parisorkestern”, som uppträdde på jazzfestivalen i Paris 1949. Reinhold Svensson blev stor favorit och fick bjuda den entusiastiska publiken på flera egna extranummer. Med personligt utformade arrangemang kom Reinhold Svensson under 50-talet att prägla Putte Wickmans sextett, som hade traditionell Goodman-sättning med klarinett, trombon, piano, elgitarr, bas och trummor. 1968 dog Reinhold Svensson i en hjärtattack.

Det finns i Husum ett sedan 2015 vilande Reinhold Svensson-Sällskap, som var till för att hylla en av Sveriges mest lysande jazzpianister.

Annons

Annons

Kantor Göran Lundberg arrangerade jazzkonserten i Kyrkans Hus. Foto Kjell Larsson

Kenneth Nordwall kom även in på saxofonisten Ulf Andersson född 1940, som nyligen gått bort, samt den lokalt välkände Gösta Kassman, som tragiskt omkom i en villabrand, efter att han gått in i det övertända huset för att hämta sina instrument. Han föll ihop död då han kom ut ur huset bärande på instrumenten.

Det blev en 2 timmars lång högtidsstund i Kyrkans Hus, med inlagd fikapaus följd av en andakt och en psalm. Swingbandet har en kärna med pianisten Anders Bergquist, som skriver musikarrangemangen, sångerskan och estradören Maria Bervelius, samt Kenneth Nordwall trummor. Vid spelningen i Husum var det rutinerade Sune Wiklund, Umeå, som spelade kontrabas.

Kenneth Nordwall som lyssnar på mycket lokal musik har stor kännedom om Husums jazzmusiker, som Ulf Andersson och Gösta Kassman, vilka han spelat med. Foto: Kjell Larsson

Det är svårt att plocka ut guldkornen ur konserten på 14 låtar, då precis allt var bra, men för att nämna några överraskningar måste det bli ”Uti vår hage” med jazzarr av Anders Bergquist, ”Med ögon känsliga för grönt” också i jazztappning, samt en medley med tre av Burt Bacharachs klassiker ihopsatt av Anders Bergquist.

Annons

Resten får man gissa sig till, men det är klart att ”All of Me”, ”I can’t give you anything but love” och den bofasta avslutningen "Route 66" kom med.

Söndag 19 mars uppträder Kenneth Nordwall, Anders Bergquist och publikmagneten Maria Bervelius i Backsjös IOGT-NTO lokal, så alla jazzälskare pricka in det i er kalender.

Kjell Larsson

Prästen Eva Halling pratade varmt för musikens betydelse i kyrkan och höll en föredömligt kort andakt, för att snabbt få in Kenneth Nordwalls Swingband på banan igen efter fikapausen. Foto Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan