Annons

Annons

Annons

Björna

Läsartext
Psalmer i jazztappning i Björna kyrka

Örnsköldsviks storband håller en musikaliskt hög nivå, som man ville pröva genom att uppträda i Björna kyrka tillsammans med kyrkokörerna i Björna och Mo. Det blev dundersuccé och det kunde man ju ha räknat ut i förväg. Arrangemangen som man skaffat sig av Lena Maria Klingvall och Jonas Öberg har man tidigare använt under flera år med olika kyrkokörer.

Detta är en läsartext.

Den sammanslagna kyrkokören (Björna + Mo) leddes av Sara Sjöberg. Foto Kjell Larsson

Annons

Vid storbandets piano satt kantor Marie Hörnell, som har hand om Mo kyrkokör. Sara Sjöberg som är kantor i Björna kyrka och samtidigt kyrkokörens ledare styrde upp kvällen genom att dirigera den sammansatta kören och sjunga två fenomenala solon, som fick kyrktaket att lyfta. Först Simon Ådahls ”Jag tänker be för Ukraina” och sedan ”O Store Gud”, som effektfullt satte punkt för konserten. Det är ett smittsamt driv med fart och fläkt i allt Sara gör, vilket sprider sig i hela kyrkan till musiker, körsångare, präst, kyrkvärd, vaktmästare och folket i kyrkbänkarna.

Prästen Martina Gustafsson har begåvats med mycket humor och skojade friskt med kyrkokören och musikerna i ÖBB. Hon tyckte att hon hamnat risigt till, som blivit inklämd bland en massa bråte där hon vanligtvis kunde röra sig fritt framför altaret. Nu gick inte det, då det var snubbeltråd överallt i form av sladdar till instrument, högtalare och mikrofoner samt uppställda hinder med mikrofoner och stativ i ansiktshöjd.

Annons

Annons

Sara Sjöberg har all anledning att få känna sig glad, efter en väl genomförd konsert tillsammans med ÖBB. Foto: Kjell Larsson

Martina Gustafsson fick sista ordet för kvällen, då hon tackade för all musik hon fått vara med om och tog speciellt upp ”You raise me up”, där Gud stöttar oss när vi är nergångna. Därefter banade hon vägen hem för oss i kvällsmörkret, genom att vara först att lämna kyrkan.

Storbandet innehåller många duktiga och garvade musiker. En som varit med från start är trumpetaren Bosse Lundqvist. Han var jättenöjd med allt och speciellt den fina akustiken i kyrkan, samt samarbetet med Sara Sjöberg och Marie Hörnell. Bosses förhoppning är att det skall bli fler konserter tillsammans med kyrkokörer. Låt oss hoppas det blir så i någon/några kyrkor inom Örnsköldsviks pastorat.

Öviks Storband trivdes i Björna kyrka och bjöd tillsammans med kyrkokören på det ena höjdarnumret efter det andra. Foto: Kjell Larsson

Den vackraste musiken kom från den sammansatta kyrkokörens körsång med inlagda soloinslag, till storbandets välklingande mekaniska instrument. Det bästa av två världar möttes i Björna kyrka på kvällen den 26 februari, där folk fick möjlighet att visa sin uppskattning genom att skänka en gåva till kyrkans arbete för flyktingar, innan man lämnade kyrkan.

Kjell Larsson

Prästen Martina Gustafsson har mycket humor, vilket kom fram då hon beskrev hur kyrkan blivit belamrad av ÖBB’s utrustning. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan