Annons

Annons

Annons

Nätra landsbygd

Läsartext
Underbar skidtur i Nätra fjällskog

STF i Örnsköldsvik åkte på tur i Nätra fjällskog lördagen den 25 februari. Det var planerat att genomföras redan lördag den 18 februari men ett rejält snöoväder den dagen gjorde att vi tvingades flytta fram turen, och tur var väl det. Vi fick underbart vinterväder den 25:e, sol från klar himmel, vindstilla och några minusgrader. Gnistrande vit nysnö på marken och i träden.

Detta är en läsartext.

Lunchrast i solsken vid Västanåbodarna.

Annons

Strax norr om Skuleberget kan ni besöka den något dolda pärlan Nätra fjällskog. Här finns aktiviteter för både sommar och vinter. Snön lägger sig tidigt på säsongen och ligger kvar in på våren då området är högt beläget.

I Nätra fjällskog finns det åtta raststugor och vintertid skidspår på cirka 30 kilometer. Vid startplatserna finns parkering, öppna stugor och informationstavlor. Friluftsområdet har ledförbindelse med Vibyggerå friluftsområde i Docksta, Kramfors kommun. Högsta punkten Västanåhöjden når upp hela 426 meter över havet. Det finns ett vindskydd uppe på höjden och här erbjuds en otrolig, milsvid utsikt över havsvikarna i öster och in mot det kulliga bergslandskapet i väster.

Nätra fjällskog var välbesökt, fullt på parkeringen.

Annons

Annons

Spårsystemet binder samman ett tiotal fäbodvallar. Flera av fäbodstugorna står öppna för en fikapaus eller övernattning. På helgerna under vårvintern kan du köpa varm dryck, korv, semlor med mera av stugvärdarna vid Västanå fäbodar. Ta en titt på deras Facebook-sida för eventuella öppettider.

STF på väg upp mot Västanå naturreservat. Foto: Stefan B

Under guidning av tre medlemmar från ortens, Edenborgs kultur- och arrangemangförening fick vi sex medlemmar i STF:s lokalförening i Örnsköldsvik åka en runda på 14,5 kilometer med start vid Skrikestugan, 230 meter över havet, i nydragna skidspår via delvis ny sträckning upp till Västanå naturreservat. Det hade rasat så många träd under snöovädret vecka 3, att skötselföreningen hade inte hunnit röja undan allt. Nu gick spåren huvudsakligen på kärr- och skogsbilvägar. Vi nöjde oss med att åka upp till Västanåbodarna, 378 m.ö.h. Den stigningen på 148 meter tog på, så lunchrast vid Västanåbodarna kändes välbehövlig.

Nydragna skidspår, perfekt.

Annons

Styrkta av varm dryck i termos, mackor och ägg med mera kände vi oss redo för en längre spårslinga tillbaka och det blev en behaglig glidsträcka via Näsbodarna till Skrikestugan. Vi tackar för utmärkt trevlig guidning av Edenborgarna och kommer tillbaka för vandring redan i sommar.

Fler STF-arrangemang kommer inom kort. Närmast månskensskidåkning på Höglandssjön den 7 mars. Se vår hemsida eller följ oss på Facebook. Välkomna.

Jan Lindmark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan