Annons

Annons

Annons

Husum

Läsartext
Ö-vik måste samarbeta med andra kommuner om flyget

Detta är en läsartext.

Återigen får vi läsa om neddragningar av flygservicen till och från Ö-vik. Och så har det varit i något decennium. Av och till har kommit en ny optimistisk aktör in på arenan, men i slutänden har det blivit samma sak: neddragning eller nedläggning.

Annons

Bild: Robbin Norgren

Nu senast är det alltså chartertrafiken som dras ner från 40 till 3 (!) avgångar.

Och så lär det förbli så länge Ö-vik envisas att köra vidare på Giedeå.

Visst. Gideå är en jättefin och välskött flygplats, alla anställda gör ett jättejobb. Terrängen - en stor sandås - är så nära idealet man kan komma för att bygga en flygplats.

Annons

Men tyvärr det räcker inte. Det positiva överskuggas av det faktum att befolkningsunderlaget i Ö-vik är och förblir alldeles för litet för att bära en flygplats på sikt. Allt blir konstgjord andning fram till det oundvikliga slutet.

Det är väldigt synd, men det är nog den krassa verkligheten.

Och vad ska man då göra för att Ö-vik ska kunna behålla rimliga flygförbindrlser?

Ja, första alternativet borde ju vara samgående med Umeå och försöka få de halsstarriga umeborna att släppa sin kära Teg – flygplats belägen i det närmaste mitt i stan. Det tordeinte vara gynnsamt för Umeås miljö ur buller- och alla andra aspekter, men också för risken för en olycka med stora konsekvenser.

En storflygplats mitt emellan Ö-vik och Umeå vore naturligtvis idealet. Nordmaling med en halvtimmes tågförbindelser med båda städerna vore förstås den givna placeringen. Förhandlingar med Umeå borde tas upp och även de tjurskalliga umeborna borde ju kunna yssna till sakargument.

Om inte detta går borde vi rikta blickarna till landskapets andra tre städer. Kramfors, Sollefteå och Härnösand. Det finns ju redan en flygplats i Västeraspby, bara en halvtimmes tågresa från både Ö-vik och Härnösand och ännu kortare från Kramfors. Något längre och kanske buss från Sollefteå.

Annons

Annons

Med ett befolkningsunderlag på åtskilligt mer än 100 000 borde def gå alldeles utmärkt att driva en flygplats många år framåt. Med tätare avgångar, bättre flygplasflotta och till och med en betydande chartertrafik.

Det behövs bara lite vilja till samarbete så tror jag en sådan lösning är genomförbar och till gagn för alla parter.

Men så har vi det där med bypolitiken förstås...

Lennart

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan