Annons

Annons

Annons

Nätra landsbygd

Läsartext
Restaurering av leder i Nätra fjällskog klar

Nu har Kultur- och arrangemangsföreningen Edenborg slutfört sitt sexåriga LONA-projekt, LOkala NAturvårdssatsningen, för fäbodlederna i Nätra fjällskog uppdelat i två etapper, etapp 1 och 2, under vardera tre års tid.

Detta är en läsartext.

Ett gediget brobygge som byggts under projekttiden i Nätra fjällskog håller för många vandrare. Foto: privat

Annons

Ansvariga för projektet har varit Stefan Bervelius, ordförande i föreningen och Lena Hedkvist, styrelseledamot. Tusentals timmar har lagts ner under alla de här åren tack vare alla ideella krafter som ställt upp i ur och skur, i kyla och sommarhetta. Utan alla dessa personer med ett åldersspann mellan 25-83 år skulle aldrig det här gått att genomföra på de 4,5 mil långa fäbodlederna och inte heller utan de två ansvariga som hållit i allt. Ett beundransvärt arbete.

Annons

Annons

Samling inför middagen av nästan alla som ställt upp i Nätra fjällskog. Foto: Ingegerd Grimell

Ingenting har varit omöjligt i gruppen, där de flesta varit med under hela projekttiden. Det har varit alltifrån inköp och anskaffning av material, röjning, rensning, uppsättning av ledmarkeringsstolpar, byggande av broar och spänger. De har kört upp virke under vintertid med egna skotrar, fyrhjuling packade med material, packade släpvagnar med tungt virke, traktorer, motorsågar, röjsågar och skruvdragare helt ideellt utan tanke på allt slitage.

Här provgår flera av de som byggt spängerna under en höstvandring i Nätra fjällskog Foto: privat

Ja det är ett helt fantastiskt arbete som utförts och som firades nyligen en fredagskväll med en trerättersmiddag i Edenborgs föreningsgård och som verkligen uppskattades. Efter middagen visade Lena och Stefan gästerna på storbild dokumentation av hundratals bilder som tagits under etapp 2 och som kommenterades av de båda.

Nu infinner sig en fundering. hur blir fortsättningen i framtiden att hålla uppe de nu nyrestaurerade fäbodlederna i Nätra fjällskog?

Ingegerd Grimell

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan