Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
S: Svårt att hålla med om ”stora satsningar” på sjukvården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på insändaren KD: Nu kortar vi vårdköerna och stärker kvinnosjukvården (ÖA 27/12).

Maria Borgehammar refererar i sin insändare till nya stora satsningar på hälso- och sjukvården från den nya regeringen. Jag har svårt att hålla med om att det är särskilt ”stora satsningar” på hälso- och sjukvården när samtidigt nästan alla regioner tvingas lägga budgetar med stora underskott.

Annons

Annons

Maria Borgehammar (KD) och Glenn Nordlund (S).

Bild: Gunnar Stattin

Maria Borgehammar borde veta att i Region Västernorrland är budgeten för 2023 på hisnande minus 389 miljoner kronor. I en debatt i SVT med hälso- och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) för några veckor sedan just kring den ekonomiska situationen för regionerna så var svaret från ministern att regionerna fick ta från sina samlade överskott de senaste åren för att överbrygga de tuffa åren som kommer.

Ankarberg bygger alltså lösningen på att Sverige under de tre senaste åren, där regionerna fått möta en pandemi med enormt stora utmaningar, haft en socialdemokratiskt ledd regering som varit lyhörda och sett de utmaningar som regionerna stått inför. En regering som dessutom sett till att de ekonomiska förutsättningarna funnits på plats, och det ordentligt. Delar Borgehammar synen som Ankarberg framför, att regionerna för framtiden får förlita sig på stödet S-regeringen gav 2019-2022 – för något mer kommer inte?

Nu när regionerna står inför en ny kris, denna gång kring ekonomin där man samtidigt måste klara en svår bemanningssituation i många av verksamheterna så slår den SD-ledda regeringen där KD ingår dövörat till. Att regeringens förtroende hos svenska folket minskar är väl ett nog så tydligt tecken på att det inte duger. Som socialdemokrat hade jag alla dagar i veckan valt att satsa på skola, vård och omsorg och inte som Borgehammars parti välja skattesänkningar för de rikaste.

Glenn Nordlund (S), Region Västernorrland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan