Annons

Annons

Annons

Dina skattepengar

Insändare
SD:s beslut om budgeten togs för givet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Måndag den 28 november hölls kommunfullmäktige i Örnsköldsvik. Den viktiga frågan för dagen var kommunens budget. Den så kallade Alliansen bestående av Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna, med tillsammans 28 av fullmäktiges 61 mandat, hade tidigt aviserat att man ämnade styra Örnsköldsvik i minoritet. Mot Alliansen stod Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med tillsammans 27 mandat. Sverigedemokraterna med sina 5 tillgängliga mandat var således vågmästare mellan blocken.

Mats Hellhoff (SD).

Bild: Ove Öst

Alliansen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna presenterade var sitt budgetförslag. Efter en maratondebatt på nära 6 timmar återstod endast att rösta om de olika förslagen. Alliansen, av skäl som nog endast de själva kan redogöra för, verkade helt övertygade om att de skulle få igenom sitt budgetförslag utan hjälp av något annat parti. Att Sverigedemokraterna, som inte bevärdigats med ett samtal, än mindre något erbjudande av någon sort för att biträda Alliansens budgetförslag, ändå skulle rösta med Alliansen eller lägga ner sina röster togs tydligen för givet.

Annons

Annons

Att en politisk koalition som aspirerar på att styra i minoritet inte försäkrar sig om att de har en majoritet för sin budget visar på en häpnadsväckande arrogans eller möjligtvis på motsvarande nivå av enfald.

Vem vet vilket erbjudande som skulle ha varit tillräckligt för att Sverigedemokraterna skulle ha röstat med Alliansen eller lagt ner sina röster? Nu vet vi alla fall att inget erbjudande alls och inte ens ett samtal om budgetens innehåll inte är tillräckligt. Sverigedemokraterna bedömde att Socialdemokraternas budget var bättre än Alliansens och beslutade, efter att deras eget förslag fallit, att likt Vänsterpartiet rösta på Socialdemokraternas förslag.

Att en fullmäktigeordförande dessutom flagrant misslyckas med att lägga en propositionsordning som hade försäkrat Alliansen att deras förslag ändå hade vunnit förstärker intrycket av en grupp självgoda, dumdryga och möjligen även inkompetenta politiker som borde ägna den närmaste tiden åt självrannsakan.

Vissa partiers stupida dragande av ”röda linjer” har tydligen fångat dem i en bubbla där luften verkar vara tunn. Förhållandet med Sverigedemokraterna som vågmästare såväl i fullmäktige som i styrelsen och nämnderna kommer kanske att bestå mandatperioden ut. Oavsett vilka som avser att styra i minoritet kommer de behöva förhålla sig till detta.

Måhända gick det nu upp ett ljus för vissa avseende detta förhållande.

Mats Hellhoff (SD), distriktsordförande Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan