Annons

Annons

Annons

Dina skattepengar

Läsartext
Hemtjänstens kvalitet i Ö-vik är granskad

Detta är en läsartext.

För första gången presenteras nu Hemtjänstindex som ger ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i Sveriges 290 kommuner. Örnsköldsvik placerar sig på plats 229 i rankinglistan det vill säga nära 80 procent av rikets kommuner håller högre kvalitet.

På initiativ av SPF Seniorerna har experter tagit fram ett index som mäter kvaliteten och har avgjort vad som kännetecknar god kvalitet.

Annons

Hemtjänsten är en viktig del av vår välfärd. De flesta av oss kommer att behöva anlita hemtjänst under den senare delen av livet. En pålitlig hemtjänst som visar mig respekt och är lyhörd för mina önskemål bidrar till livskvaliteten den dag jag inte klarar allt i vardagen själv.

Annons

Bild: TT

Hemtjänsten i vår kommun placerar sig alltså dåligt när samtliga kommuners kvalitet rankas. Här krävs rejäla förbättringar. Hemtjänstindexet är uppdelat på fyra delindex. Dessa mäter hur kommunen lyckas med informationen om hemtjänsten, hur biståndsprocessen fungerar, hur väl hemtjänsten utförs och hur bra kommunen är på stöd till verksamheten, till exempel genom att erbjuda modern teknik.

Totalt sett har kommunen en omfattande hemläxa att göra. Eftersom Hemtjänstindexet för första gången gör det möjligt att jämföra Sveriges kommuner med varandra går det att se vilka kommuner som lyckas bättre än vår i de olika delindexen.

Uppmaningen blir helt enkelt: Ta reda på hur de gör som fått bättre resultat än vår kommun och lär av dem!

SPF Seniorernas Hemtjänstindex kommer att påverka kvaliteten i hemtjänsten på flera sätt och bidra till att höja statusen för denna viktiga verksamhet. Det blir lättare att se vilka som lyckas bra och varje förbättring från det ena året till det andra blir synlig. Hemtjänstindex behövs för att nå målet om en hemtjänst som passar den enskildes behov och är av hög kvalitet.

John-Erik Westman, SPF Seniorernas representant i Kommunala Pensionärsrådet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan