Annons

Annons

Annons

Dina skattepengar

Insändare
Alliansens politiska dövhet är märklig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Första advent hörde vi i Örnsköldsviks kyrka en predikan om Jesus intåg i Jerusalem. Där drogs liknelser till våra dagars folkliga demonstrationer, som utmanar makthavare och orättvisor.

Men en liknelse nämndes inte: den folkliga vreden mot nedskärningar i kommunens kulturskola.

Bild: Robbin Norgren, Izabelle Nordfjell

Annons

Den nämns inte heller, när den borgerliga alliansen analyserar sitt budgetnederlag i kommunfullmäktige. Och nästan alla säger sig vara lika överraskade.

Det är en märklig politisk dövhet. När hade vi en liknande folkstorm senast?

Bara Sverigedemokraterna kunde tyda skriften på väggen. De insåg att det var politiskt oförstånd att nonchalera upproret kring kulturskolan och de ungas busskort.

Annons

En del skulle kalla det populism. Andra skulle säga politisk skicklighet. Det kan också beskrivas som att lyssna till väljarna.

Alliansens handlande däremot kan betecknas som oskickligt. Tre partier som äntligen kommer till makten börjar sitt styre genom att göra sig till ovänner med tusentals röstande föräldrar och framtida röstande barn.

Inte ens sina egna väljare verkar de vara rädda om. Tror centerpartister, moderater och kristdemokrater att de hade fått sina framgångar om de berättat om kulturskolan och busskortet före valet?

Det finns ett ord för detta: arrogans.

Själv förstod jag varåt det lutade, när en drömsk liten tredjeklassare kom för att göra sina läxor. Vi brukar träffas varje vecka. Han är som tredjeklassare är mest. Gillar fotboll och dataspel och är trött efter skolan.

Han pillade sönder suddgummit, letade efter myror under tröjan och sjönk långt ner på stolen. Men när koncentrationen tycktes ha hamnat under bordet, ryckte han plötsligt till. Han satte sig rak, blicken klarnade och rösten blev ivrig.

Han hade fått spela trombon!

Han berättade om sina musiklärare, vad de heter, vilka instrument de har. Och han bara längtade till en ny musiklektion.

Annons

En sådan kärlek kan man inte köra över, tänkte jag.

Nästa gång han kommer med sin blå mapp, sin lösbladsläxa och sin vässade penna, ska jag kanske säga som det är: Jag har aldrig röstat på Sverigedemokraterna, men i framtiden ska jag minnas att det var de som värnade kulturskolan 2022.

Inser allianspartierna att det finns tusentals väljare i kommunen, som nu tänker på samma sätt?

I så fall bör den insikten följas av ödmjukhet.

Det är motsatsen till arrogans.

Alla har vi läxor att lära

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan