Annons

Annons

Annons

Dina skattepengar

Insändare
Färre personal svårt att ersätta med privata aktörer

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tack ÖA för den informativa debatten om kommunens budget! Nu blir det intressant att se om röstningen i fullmäktige följer samma linje som i debatten.

Fokus i debatten var förstås Örnsköldsviksalliansens olika förslag till nedskärningar. Kulturskolan, Ungdomskorten och Startpunkten är några exempel. Och intressant nog hade Alliansen inte stöd av något annat parti.

Annons

Bild: Kajsa Thorp Backlund

Annons

Men en budget handlar först och främst om pengar. Alliansens stora dråpslag handlar om pengarna till äldre- och handikappomsorgen. Samtidigt som pengar redan idag saknas till äldreboenden och hemtjänst (kostnaderna är ungefär 20 miljoner kronor högre än anslagen) så skär Alliansen bort 124 miljoner kronor till 2026. Ungefär 115 av de miljonerna riktar sig mot omsorgen!

Precis som i valrörelsen påstod nu Johannes Nordin i ÖA:s debatt att Alliansen vill höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Han påstod att de vill öka kontinuiteten så att våra äldre har färre personal runt ikring sig. Han påstod att deras förslag gör att personalen slipper minutscheman och stannar kvar i verksamheten.

Vad som inte kom fram var hur detta ska kunna ske samtidigt som personalen måste minska med mer än 200 heltidsanställda! Och som vi vet så jobbar de flesta inom omsorgen deltid så i praktiken handlar det om en minskning med ungefär 300 anställda!

Alliansens svar var som vanligt att detta fixar sig genom att de tar in privata företag. Det är svårt att få ihop Alliansens tal om att förbättra företagsklimatet med att de så tydligt säger att privata företag ska kunna göra mera med mindre pengar!

Eller de kanske förlitar sig på att de stora vårdkoncernerna som tjänar pengar genom att ha färre personal med sämre arbetsvillkor ska etablera sig även här i Ö-vik?

Annons

Annons

Ett tips till Moderaterna (och Örnsköldsviksalliansen) är att kolla med sina partikamrater i Lomma kommun som nu återtar all äldreomsorg i kommunal drift. Varför gör de så? Jo, de anser att privata företag innebär sämre kvalitet och inte passar i den här typen av verksamheter.

Gunnar Fors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan