Annons

Annons

Annons

Nedskärningarna på Kulturskolan

Insändare
Dyrt att skära ned på ungdomsaktiviteter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mycket av valdebatten handlade om den ökande kriminalitet i landet. Högerpartierna skrek sig ännu blåare än dom redan var på fler poliser, hårdare straff och därmed fler (mycket dyra) fängelser. Gott så. Klart att det behövs poliser och att buset måste stoppas. Men hur kostnadseffektivt är det?

Knappast i någon högre grad. Betydligt smartare och på sikt betydligt billigare är det sannolikt att förhindra nyrekryteringen. Det behövs ingen raketforkning för att inse detta.

Att arbeta förebyggande är ingen lätt sak, det ska gudarna veta. Men varje insats för att erbjuda ungdomar möjligheter att ägna sig åt konstruktiva och befrämjande aktiviteter måste tas tillvara. Och man får heller naturligtvis inte ta bort de insatser som redan finns.

Annons

Här i Örnsköldsvik har alliansen fått för sig att det är en bra affär för kommunen att skära i kulturskolan. Utan att darra på manschetten påstår jag att det är tvärtom! En både riskfylld och på sikt mycket dyrare åtgärd än att låta skolans budget vara oförändrad.

Annons

Bild: Fredrik Björkman

Nu påstår jag inte rakt av att kriminaliteten skulle öka bara för att man skär och avgiftsbelägger delar av kulturskolan. Men det är ingen långsökt tanke att tro att de som drabbas hårdast är de som kanske har störst behov av meningsfulla aktiviteter. Jag tänker då på barn i de relativt många familjer som i dessa dyrtider lever på mariginalen. Och där torde gruppen nyanlända vara överrepresenterade. För villabarnen i Själevad och Bonäset är naturligtvis någon hundring i månaden inga större problem, men för en trebarnsfamilj på Valhalla och Sörliden är det en helt annan sak.

Naturligtvis är idrotten den överlägset effektivaste och största ”förebyggande åtgärden”. Och naturligtvis behöver den allt stöd. Men här finns så mycket andra och starkare krafter som främjar idrotten, inte minst ett omfattande föreningsliv som på varje liten ort lockar barn att idrotta. Kulturlivet saknar ett sådant nät av stödjande faktorer.

Men det råder givetvis inget motsatsförhållande mellan kultur och idrott som några tycks vilja hävda. Kulturen behöver dock samhällsstöd i högre grad för att kunna överleva och utvecklas.

Annons

Vad jag vill säga är att det är oklokt av borgaralliansen att peta på kulturskolan.

För att återknyta till resonemanget om kulturraktiviteter som en potenriellt förebyggande social åtgärd läste jag helt nyligen att en enda (!) gängkriminell kostar samhället 23 miljoner, ocn en våldsbenägen person 70-90 miljoner.

Ställ detta mot det som alliansen tror sig spara genom sina neddragningar!

Lennart

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan