Annons

Annons

Annons

Nedskärningarna på Kulturskolan

Insändare
Satsa på Kulturskolan istället för att skära ned!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Forskningsresultat kring unga som spelar instrument visar:

• Att deras betyg blir bättre även i andra ämnen

• Att deras arbetsminne förbättras

• Att deras språkinlärning förbättras

• Att de blir bättre i matematik

• Att både deras grå och deras vita hjärnceller blir fler

• Att deras hjärnor blir snabbare och bättre

Detta handlar om erkända vetenskapliga forskningsresultat från internationell hjärnforskning. Sverige är för övrigt ett av de ledande länderna i denna kognitiva neurologiska forskning. Forskningsresultaten visar att träning i musik, dans och bild utvecklar hela hjärnan som blir bättre och snabbare.

Resultaten är en viktig tankeställare till politiker som utan kunskap nu planerat att skära ned på kulturskolan, men även till barn, ungdomar och föräldrar i Ö-vik som bör protestera högt mot nedskärningar och avgifter.

Annons

Annons

Bild: Annelie Hüllert Storm

Gör inte om samma misstag som det tidigare politiska styret i kommunen som för 3-4 år sedan skar ned Kulturskolan med 5 Mkr (25 procent av budgeten vilket motsvarade att cirka 10 st musiklärare plockades bort)! Att nu skära ned med ytterligare 5 Mkr vore katastrof både för hela verksamheten och för Ö-viks många barn. Dessutom extremt kontraproduktivt för en kommun som säger sig vilja vara en ”attraktiv kommun” och med en ”skola i toppklass”. '

Eftersom staten nu halverar alla kulturskolebidrag, blir nedskärningen i Ö-vik hela 6,2 Mkr. Två så extrema neddragningar på endast fem år är dessutom ingen bra arbetsmiljö och ger stor oro. Centern utlovade inför valet 2022; ”Bättre arbetsmiljö för barn och lärare”! Med neddragning, blir detta löfte enbart tomma, falska ord och till katastrof för barnen. Vill Alliansen bryta ned för att privata aktörer sedan ska ta över? De flesta barn skulle då inte ens ges chansen till undervisning för föräldrarna skulle inte ha råd.

Den som har inblick i hjärnforskningen idag, bör snabbt inse att en neddragning i Kulturskolans budget vore fullständigt korkat. Forskningen säger att det här bör satsas för barnens bästa! Barnkonventionen, artikel 3, anger tydligt att ”alla åtgärder” som görs rörande barn ”skall vara för barnens bästa”. Oldenborg (KD), den tillträdande ordföranden i Bildningsnämnden, säger sig vilja ha ”skola i toppklass”. Detta uttalande stämmer illa när den nya styrande Alliansen (C, M och KD) startar med att kraftigt skära ned på Kulturskolan och därmed går emot vetenskapens rön om hur barnens och ungdomarnas hjärnor och studieresultat bäst skall kunna utvecklas och nå framgång.

Annons

Annons

Kulturskolan är den enskilt största kulturförmedlaren i Ö-vik och når omkring 5000 barn varje år. Före den senaste nedskärningen nådde Kulturskolan ännu fler. Hjärnforskning visar att kulturell träning även ger spridningseffekter till andra förmågor (språk, matematik, et cetera). Träning som Kulturskolan kan ge.

Tänk vilket otroligt hjälpmedel för att klara alla skolämnen bättre!

I en attraktiv kommun har det satsats på god arbetsmiljö, på äldre, på barn och på kultur. Ett sunt samhälle satsar alltid på barnen för de är framtiden.

Lars Fahlgren (pensionerad legitimerad musiklärare)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan