Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
Replik: S tar inte vårdkrisen på allvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på ”SJVP: S tar inte vårdkrisen på allvar” (ÖA 10/11).

I debattartikeln börjar Robert Thunfors (Sjukvårdspartiet) med att ställa frågan, ”vem ska få förtroendet att lösa ett problem?” Jag vill svara Robert med, i varje fall inte den som inbillar sig att det finns enkla lösningar.

Jag är mycket väl medveten om problemen och de enorma utmaningarna som region Västernorrland står inför. Den sorts lösningar som Robert Thunfors och Sjukvårdspartiet tillsammans med KD och SD föreslår är rent av skadliga för regionen.

Glenn Nordlund (S).

Bild: Ove Öst

Annons

Annons

För att ta sig an utmaningarna som finns när det gäller ekonomi och personalförsörjning så måste man se hela verkligheten och då blir det tydligt att den politik som trion SJVP, KD och SD står för inte håller.

Den artikel från SvD som Robert Thunfors nämner handlar om ”fritt fall” för regioner och kommuner. Den syftar till att SKR beräknar att Sveriges kommuner och regioner, väntar ett underskott på minst 20 miljarder nästa år.

Skatteintäkterna ökar mindre än beräknat, samtidigt som kostnaderna ökar i takt med att priserna och lönerna höjs. Kortfattat så väntar flera ekonomiskt tuffa år för regionen.

Artikeln beskriver också det som vi Socialdemokrater har vetat om länge, nämligen att bemanningsproblematiken är ett nationellt problem och att kommuner och regioner behöver rekrytera över 200 000 personer bara för att behålla samma kvalitet på välfärden som i dag. Det betyder att fyra av fem av alla som kommer ut på arbetsmarknaden behöver ta ett jobb inom hälso- och sjukvård/omsorg de kommande 10 åren.

Vill vi bygga ut välfärden ytterligare så behövs det ännu fler. Då kan man inte göra som Robert Thunfors och för all del den nya regeringen också verkar tro, kasta ut pengar och öppna vårdplatser och verksamheter när det inte finns personal att bemanna dom vi har. Regionens ekonomiska resurser måste användas med långsiktighet för att behålla befintlig personal och för att locka nya till Västernorrland. Det säger sig självt att hälso- och sjukvården behöver ställa om de kommande åren. Det räcker inte till att arbeta på samma sätt som tidigare. Och det går inte att som Robert Thunfors och Sjukvårdspartiet vill, backa tillbaka i tiden och arbeta som man gjorde förr.

Annons

Annons

Alla norra skogslänen har samma utmaning och vi i Västernorrland har tyvärr inget universitetssjukhus att locka med. Vi socialdemokrater vet dessutom att regional utveckling har betydelse för hur länet utvecklas och därmed attraktionen att bosätta sig och arbeta här. Robert Thunfors däremot har kallat regional utveckling för floskler och tycker att kultur inte är något som regionen ska syssla med.

Har inte Robert Thunfors begrepp att förstå att dessa utmaningar inte har enkla lösningar ja då lever vi väl i olika verkligheter. Medan Robert Thunfors väljer att ta till ett högt tonläge och populistiska utspel när han beskriver sin verklighet så väljer jag och Socialdemokraterna att se hela verkligheten och hela Västernorrland. Det gör vi dessutom tillsammans med verksamheterna, patientföreningarna, fackförbunden och personalen.

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen Socialdemokraterna Västernorrlands 1:a namn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan