Annons

Annons

Annons

Nedskärningarna på Kulturskolan

Insändare
Rasera inte kommunens kulturliv

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alliansen i Örnsköldsvik har lagt ett budgetförslag som ska beslutas senare i november. Ett av förslagen är att minska kulturskolans budget med en fjärdedel. Visst låter det bekant? En liknande nedskärning genomfördes 2019. Skillnaden nu är milsvid – de lösningar som var möjliga att göra då för att behålla mesta möjliga kompetens i kommunen kommer inte vara möjliga att göra igen. Den här gången kommer en nedskärning vara ytterst kännbar och påverka kulturskolan och kommunens kulturliv.

Bild: Johanna Dyrén, Ragna Fahlander

Hur mycket handlar det här om i en kommunbudget? Fem promille. Nej, inte nedskärningen, utan hela kulturskolans årsbudget utgör fem promille av kommunbudgeten. För den lilla slanten får över 5000 barn (en tiondel av befolkningen) möta kompetenta engagerade lärare och får ett berikat liv, ett breddat socialt sammanhang, ytterligare verktyg att uttrycka sig, fler möjligheter till ett hälsosamt känsloliv, ja listan kan göras lång. För den lilla slanten behåller vi kompetens i staden som även driver och berikar kommunens kulturliv – med allt vad det innebär i upplevelser, kvalitet, möten mellan människor, utveckling och glädje. En kulturskola som lever och mår bra sprider ut kraft och kreativitet även i det övriga samhället, till föreningar, företag och organisationer. Man kan inte överskatta kulturens synergieffekter, mänskligt liksom ekonomiskt.

Annons

Annons

Kulturundervisning, både musik och annan, har alltid ett mångårigt perspektiv, oftast livslångt. Som ung möter man exempelvis musiken och övar kontinuerligt i många år för att få sin färdighet och kunskaper i samarbete; samspel, med andra. Kulturskolan står för mötet mellan barn och vuxna där relation, handledning och återkoppling stödjer utvecklingen.

Att alliansen benämner det här som en fritidsaktivitet som all annan är fel. Det finns ingen annan aktivitet där du som barn kan komma och möta en specialutbildad vuxen utan krav att bli bedömd, men får bli hörd, sedd och uppskattad. Att alliansen i sina uttalanden också får det att låta som att man enkelt kan starta upp verksamheten igen om några år är även det fel. Ett avbrott utraderar allt grundligt förarbete, förstör kontinuiteten och flyttar Örnsköldsviks unga tillbaka till ruta ett.

Detsamma gäller kommunens fria kulturliv där lärarkompetensen från kulturskolan finns i en stor del av föreningar, band, föreställningar och andra mötespunkter för oss som bor här. Ett avbrott i den kontinuiteten skulle rasera kvaliteten – som påverkar utbudet – som påverkar omsättningen – rent ekonomiskt. Om den verksamhet som ger oss livsglädje skulle stympas skulle det göra Örnsköldsvik till en färglös ort.

Vill vi ha en ökad inflyttning ska kulturskolan lämnas ifred. För några år sedan utnämndes Örnsköldsviks kulturskola till den näst bästa i landet. Verkligen något som sätter varumärket Örnsköldsvik på kartan, något attraktivt att framhålla i marknadsföring, för fem promille av årsbudgeten. Att skära i kulturen skapar ingen framtidsstad – är det den signal vi vill delge omvärlden?

Örnsköldsvik har en möjlighet att profilera sig som kulturstad, att göra avtryck och bli en positiv förebild i regionen. Nedskärningsförslaget måste strykas från budgeten – och kulturskolan, med all sin nuvarande verksamhet och all sin kompetens, ska få finnas kvar.

David Wahlén, dirigent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan