Annons

Annons

Annons

Nedskärningarna på Kulturskolan

Insändare
Mina barn hittade hem när de kom till Kulturskolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är med bestörtning jag har tagit del av förslaget på nedskärningar inom Kulturskolan. Jag är en förälder med tre barn. Den ena har under uppväxten alltid varit engagerad med fotboll och hockey. Medan de andra två inte har upplevt samma känsla för lagidrott utan upplevt sig annorlunda och lite utanför. De hittade hem när de kom till Kulturskolan, där mötte de likasinnade i en välkomnande miljö där det var accepterande att vara precis som de är. Att sen få stå på en scen stärkte självkänslan och har till stor del bidragit till de starka individer de är idag. Kulturskolan har alltid haft välutbildade pedagoger med ett enormt engagemang, entusiasm och skaparlust.

I vår familj har vi absolut haft råd att ha avgiftsbelagd verksamhet. Men det som varit så härligt med Kulturskolan är att alla har fått vara med, det ska inte bero på vilken inkomst en familj har om eleven kan vara kvar eller inte. Det i sin tur minskar luckorna i samhället och bidrar även till ökad integration.

Annons

Annons

Kulturskolan fick för fyra år ett stort sparpaket de blev ålagda av politikerna. Det var framförallt musiksidan som blev drabbade av detta, med uppsägningar som följd. Därefter gick det bara två år så ramlade det in mer pengar och då har de byggt upp verksamheten igen med fler pedagoger och startat nya grupper. Nu slås fötterna undan för dem igen på grund av sparförslag som beror på skattesänkningar på 100 miljoner. Som förslag finns att en del av verksamheten kan tas över av andra aktörer, vilket är en utopi. Det mesta av verksamheten är på individnivå, ska en violinpedagog starta eget? Finns ingen ekonomisk grund för detta i vår lilla stad.

Mina barn är idag vuxna och har flyttat längst ner i söder och längst upp i norr på grund av utbildningar. Min äldsta med sambo pratar om att flytta hem, även de andra två har samma förhoppning. Jag skickade länken om Stadsdel 2030 som presenterades tidigare och de har alla tyckt att Örnsköldsvik andas tillförsikt och framtidstro, speciellt med tanke på ett kommande kulturhus. En sådan här sak kan få de att tänka om. Om de i framtiden får barn vill de ge dem samma möjligheter som de har haft. Att de kan utöva fotboll, innebandy, dansa eller spela klarinett. Unga familjer vill ha bra skolor, ett fint boende, tryggt sjukhus och ett rikt frilufts- och kulturliv. Om de flyttar tillbaka så bidrar min lilla familj med en art director, socionom, civilingenjör och projektledare till Örnsköldsviks kommun som skattebetalare.

Så snälla tänk om, vi behöver mer kultur för att utveckla vår fantastiska stad och fortsätta den positiva väg som påbörjats.

Lovisa Strömberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan