Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Lokalt band satte färg på 140-årsfirande i Husum

Husums egna countryband, Hawklord, som av och till spelas i Radio Västernorrland, satte färg på tillställningen när IOGT-NTO-föreningen Nordens Kempe i Husum fyllde 140 år.

Detta är en läsartext.

Bandet gör god reklam för orten eftersom Husum alltid nämns när låtarna spelas. Två av deras mest spelade är deras egna ”Not Good Enough” och ”Simple Life”. I övrigt ingår bland många andra Blackberry Smokes och Chris Stapletons låtar i repertoaren.

Det lokala countrybandet Hawklord satte färg på jubileumsfirande när IOGT-NTO-föreningen Nordens Kempe i Husum firade 140 år. Här ses Ronny Blylod, Håkan Gunnarsson och Anders Eriksson. Ander Östman, trummor, var förhindrad denna kväll. Foto: Sven Lindblom

Astrid Sjöström visade prov på linedance med sin grupp som för kvällen dock endast bestod av fem personer. Normalt är det betydligt fler som tränar i IOGT-NTO-lokalen i Husum. Den medryckande musiken och Astrid Sjöströms ledarskap gjorde emellertid att ett flertal ur publiken också lärde sig en del av stegen och vågade visa sig på golvet.

Annons

Föreningens ordförande Eric Forsberg inledde med att berätta litet ur föreningens 140-åriga historia. Han berättade bland annat att lokalen uppfördes 1886 med gott stöd från bolaget i form av tomtmark och material. Det var den första profana samlingslokalen i Husum och länge den enda vid sidan om kyrkorna. Lokalen stod öppen för alla typer av föreningar. Men när det visat sig att Syndikalisterna haft möte där kom en skrivelse från Frans Kempe som ifrågasatte lämpligheten i detta.

Annons

Många blev inspirerade att pröva linedance när det här gänget uppträdde. Längst till höger ledaren Astrid Sjöström.

Bolaget har alltid varit till stort stöd för verksamheten . Det gällde bland annat 1908 när elektriskt lyse installerades med material och kunnande från fabriken. En stor renovering och utbyggnad av lokalen genomfördes i början av 1960-talet med pampig återinvigning 1961.

Av historiken framgår att kulturen alltid varit en viktig del av verksamheten. Redan 1883 bildades en sångföreningen och 1899 omnämns studier för första gången. 1910 startade Nordens Kempe biblioteket i Husum. Det utökades och när kommunen tog över 1972 fanns 3 000 böcker att överlämna. Inom logens verksamhet fanns också en mässingorkester och ett folkdanslag. Amatörteater och revyer spelades också under ett stort antal år.

Berit Vestman, Maria Nensén och Vanja Lindstedt uppvaktade om representanter för IOGT-NTO-föreningen Örnsköld. Nordens Kempes ordförande Eric Forsberg tog emot.

Ett flertal organisationer uppvaktade vid 140-årsfirandet. Drömmeborna Roland och Ulla Thelin uppvaktade både från föreningen och distriktet, Örnsköld representerades av Vanja Lindstedt, Berit Vestman och Maria Nensén, Alne av Sven Lindblom och fritidsgården Röda Villa i Husum av Örjan Forsberg. Vanja Lindstedt framfördes dessutom en hälsning från IOGT-NTO:s förbundsstyrelse där hon är ledamot.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan