Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
En timme Cornelis på Thule förlöste publiken

Stefan Lindeborg var laddad till tusen, när han öppnade ”En timme Cornelis ” på Thule 19 november med en riktigt rockig Ångbåtsblues.

Detta är en läsartext.

Till Ulf Westmans bakgrundsmusik på pianot vävde Stefan in hur Ulf och han träffades i somras och började spinna på att göra något tillsammans inför publik. Ulf Westman har ett förflutet som jazzpianisten, som fick det stora nöjet att ackompanjera bluessångaren ”Totta Näslund” under en kortare period på det gamla seklet.

Pianisten Ulf Westman och trubaduren Stefan Lindeborg träffades i somras. Ett möte som resulterat i ”En timme Cornelis”. En scenshow, som de jobbat fram i höst. Foto:Kjell Larsson

Från idé till handling blev steget inte så långt. Båda två gillar Cornelis musik, så man valde demokratiskt sex låtar var och satte samman dem till en scenshow på en timme, där låtarna flätades in av Stefans försnack till Ulfs lugna pianospel.

Annons

Ulf och Stefan gör Cornelis låtar på sitt sätt, som i Ångbåtsbluesen då man upprepade vers fem där galghumorn kommer fram i ”Farväl nu alla, ångvisslan tutar. Vilken slagsida, hela båten lutar. Blir det haveri eller kollision, så finns det en flytväst åt var tionde person. Livbåtar saknas tyvärr denna gång, men vi har servering i vår aktersalong” och strök verserna innan. Ångbåtsbluesen blev roligare på så vis och att skoja med Cornelis texter gick hem på Thuleteatern, som var fylld till tre kvart med publik.

Annons

Stockholmaren Stefan Lindeborg är trubaduren som Ö-viksborna har tagit till sitt hjärta. Foto: Kjell Larsson

De mest välkända låtarna fanns inte med, men ingen på Thule saknade ”Hönan Agda” och ”Brevet från Kolonin” då man i stället fick höra ”Getinghonung Provencale” och ”Blues för Fatumeh”. Det blev en perfekt timme med burleskt, finstämt och tänkvärt. Timmen med Cornelis tog slut med ”I natt jag drömde”, där publiken med Stefans hjälp gav visan aktuell innebörd. Stefan Lindeborg hade givet precis allt, så på värsta rockkungmanér åkte handduken fram, för att torka bort svetten i pannan.

Ulf och Stefan hade på känn, att publiken kunde fråga efter ett extra nummer, så timmen sträcktes ut med tio minuter, då extranumret var ett sammansatt potpurri med ”Teddybjörnen” och ”Deirdres samba”,

Jazzpianisten Ulf Westman trakterar även dragspel, vilket gav perfekta övergångar under Cornelis-showen. Foto: Kjell Larsson

Annons

Efter att publiken fått sitt, så småpratade Ulf och Stefan om att skruva till vissa detaljer inför nästa scenframträdande. Att skruva är inget som är främmande för den isracing-tokige Stefan Lindeborg, som brukar vara speaker vid Rospiggarnas speedway- och isracingtävlingar. Ett besök på Kallehov är något Stefan längtar till, vid sidan av att roa publiken som inbiten trubadur med en lätt brytning på stockholmska.

Kjell Larsson

Publiken i den till tre kvart fyllda salongen fick full valuta för entrépengen. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan