Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Ingen rättvis bild av hur verksamheten ser ut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För några veckor sedan svarade Carina Vestin, avdelningschef för Särskilt boende på Välfärdsförvaltningen på en insändare i ÖA från en förtvivlad skribent om avsaknaden av aktiviteter på sin anhöriges särskilda boende.

Annons

Annons

Undertecknad blir förfärad över ditt svar, Carina Vestin. Att räkna upp allt material som finns till för aktiviteter, som bevisligen inte används, visar på dålig kunskap om verksamheten. Med det ansvar som du innehar för din befattning borde du ha kunskap om äldre människor behov och livssituation på kommunens boenden. De tar inte lång tid innan de oftast blir institutionaliserade. Det beror oftast på bristen på aktiviteter för att få en meningsfull dag som är ett vanligt fenomen i äldreomsorgen, och bidrar till depression och en försämrad livskvalitet

För att undvika den effekten borde det vara en självklarhet, att på varje boende ska det finnas aktiviteter som ska ingå i vårdpersonalens omvårdnadsarbete. Samtidigt måste aktiviteterna anpassas för varje individ efter de förmågor som finns. Det hela är ett chefsansvar och som chef är det hen som ska se till att det efterföljs.

Dessvärre hör man alltför ofta anhöriga klaga på sysslolösheten på kommunens äldreboenden. Det är inte bara mat tre per/dag som den äldre personen behöver. De behöver även näring för själen med en meningsfylld dag.

Anita Landén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan