Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
HjärtLungs KOL-dag gav många fina tips

Den lokala HjärtLungföreningen har bjudit in allmänheten till gratis information om lungsjukdomen KOL, vilket den 16 november lockade ett 60-tal Ö-viksbor. HjärtLungs mötesansvarige Tage Söderlind hälsade välkommen, där det förutom information om KOL skulle bli kaffe, lotterier och musikunderhållning.

Detta är en läsartext.

André Nyberg höll intresset uppe under en hel timme då han pratade om sjukdomen KOL. Foto: Kjell Larsson

Annons

Efter att Ewa Bylin sjungit fyra jazzlåtar till Anders Bergquists pianospel, kom docent André Nyberg från Umeå Universitet fram till talarstolen och började skoja med publiken, vars blickar han direkt fick på sig. Mycket skickligt höll han kvar intresset under föreläsningen på en timme.

André har forskat 10 år om KOL och kom in på hur otroligt mycket vi själva kan göra för att påverka sjukdomen i positiv riktning. Alla fick på så sätt se ett hopp tändas, vilket innebär, att det är långt ifrån kört, om man fått diagnosen KOL, som är en av våra vanligaste och allvarligaste kroniska sjukdomar. Det är fler kvinnor som dör i KOL än i bröstcancer. Vanligaste orsaken att man drabbas av KOL är rökning, men det finns fler orsaker, som infektioner, miljö, arv och fysisk inaktivitet.

Annons

Det finns sjukdomar med fördomar. En av dem är KOL, vilket André Nyberg åskådliggjorde genom att be alla med KOL att resa sig, varpå alla satt kvar. Ett väntat utfall, så istället ändrade André uppmaningen till att man skulle resa sig, ifall man hade någon vän, eller själv hade KOL. Nu stod majoriteten upp.

Annons

Radarparet Tage Söderlind och Hans Vestman skötte om lotteriet, som genererade fina pengar till föreningen. Foto: Kjell Larsson

Läkarna skriver ut medicin mot KOL, men minst lika viktigt är råden om fysisk aktivitet, där lagom är bäst. Det gäller att vara uthållig och hitta en form av aktivitet som passar. Att ta trappen istället för hissen är ett exempel. Att gå istället för att ta bilen då man skall uträtta ett ärende är ett annat sätt att väva in fysisk aktivitet, utan att man tänker på det. Uppmuntrande är att det är mycket bättre med liten aktivitet än stor, som blir av alltför sällan.

Rådet är att hålla kroppen i trim varje dag. Vardagsmotion är viktig och visst ger intensiv träning mer, men är inte alls nödvändig. Uthållighet är viktigast och fysisk inaktivitet är förödande. Då hjälper ingen medicin, utan man måste ta sitt personliga ansvar och hålla kroppen i trim.

200 000 kronor överlämnades till HjärtLung forskning i Umeå. Foto: Kjell Larsson

Annons

Örnsköldsviks HjärtLungförening gör mycket för forskningen och vid mötet överlämnades 200 000 kr till Umeå. HjärtLung jobbar lokalt med hälsobefrämjande aktiviteter. Genom att bli medlem i HjärtLungföreningen gör man skillnad för folk med nedsatt hälsa och får nya vänner och har kul på föreningens möten, som genererar forskningspengar.

Kjell Larsson

Ewa Bylin och Anders Bergquist fick varma applåder för sina jazzlåtar under KOL-dagen. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan