Annons

Annons

Annons

Sundsvall

”Nu tändas inga juleljus” för vårdpersonalen

Regionens beslut att dra in julbelysningen för personalen väcker reaktioner.
Nu har nyheten också blivit en sång – med en rejäl dos satir.
– Ett beslut som är lite taktlös på något sätt, då är det lätt att göra humor, säger Jens Nilsson, revydirektör på Mittrevyn.

Text

Som en symbolhandling har Region Västernorrlands ledningsgrupp tagit beslut om att slopa julbelysningen i personalens arbetsrum i år, vilket ST var först om att berätta.

Sedan dess har nyheten fått vingar och blivit omskriven i flera andra medier.

Tidigare i veckan berättade ÖA om att personalen på Medicinavdelning 1 på Örnsköldsviks sjukhus tog saken i egna händer och tillverkade en pappersvariant av två adventsljusstakar som de klistrade upp i fönstren.

Annons

Nu har beslutet också blivit en sång – med en rejäl dos satir.

TV: Lyssna på "Nu tändas inga juleljus" av Mittrevyn

Inbäddat innehåll

Annons

– Det finns mycket i den här historien som är både dumt och roligt. Ett beslut som är lite taktlös på något sätt, då är det lätt att göra humor och raljera över det, säger Jens Nilsson, revydirektör på Mittrevyn.

Han berättar att man snappade upp nyheten och att deras textförfattare Nils Gunnar Nilsson skrev en parodisk text till tonerna av "Nu tändas tusen juleljus".

Resultatet: Nu tändas inga juleljus.

– Vi har ett återkommande inslag som heter "Noterat av Mittrevyn" där vi gör små låtar om nyhetsgrejer som är aktuella, säger Jens Nilsson.

I en tidigare artikel fick regionen svara på hur mycket pengar som faktiskt sparas på tilltaget. Svaret blev att man inte har räknat på det och att det inte är det viktiga. Huvudsaken är att man som stor arbetsgivare visar att man tar energifrågan på allvar. Man berättade vidare att julbelysning fortsatt ska finnas i patientrum – men att personalen helt enkelt skulle få julkänsla på andra sätt.

"Man säger att det är en symbolhandling, jo, men någonstans måste det finnas siffror bakom också", säger Jens Nilsson, revydirektör, Mittrevyn.

Bild: Gunnar Stattin

Jens Nilssons berättar att han har räknat lite på det hela och menar att en adventsstake som står påslagen i 47 dagar skulle kosta omkring 24 kronor, om kilowattpriset snittar runt kronan.

Annons

– Pratar vi LED-lampor skulle det kosta 80 öre för samma period, säger revydirektören och fortsätter:

Annons

– Man säger att det är en symbolhandling, jo, men någonstans måste det finnas siffror bakom också. Det borde finnas andra saker att dra in på än på, man kanske kan släcka i regionhuset där man redan verkar famla i mörkret?

Just nu förbereder sig Mittrevyn för årets höjdpunkt: Nyårsrevyn på Härnösands teater.

– I år heter den "Valfläsk och bruna skrönor" och har premiär på nyårsafton klockan 18.00 och fortsätter med föreställningen under helgerna i januari.

Mittrevyn sjunger "Nu tändas inga juleljus".

Bild: Privat

Fakta

Mittrevyn - Nu tändas inga juleljus

Nu tändas inga juleljus

I personalens rum

Från ledningen en sinkadus

Som verkar va' rätt skum.

För jordens skulle man lägger ned

Och spar på energi

Men energin i egna led

Den lär nog utebli.

I budgettid som verkar kärv

Lär detta bli en flopp

Det kanske ger en liten skärv

Till nästa fallskärmshopp

Nog kunde man väl tänka sig

Att tända några ljus

När mörkret verkar sänka sig

I regionens hus

Text: Nils Gunnar Nilsson, Mittrevyn

Melodi: Nu tändas tusen juleljus. Emmy Köhler, 1898

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan