Annons

Annons

Annons

Insändare
Ja, man kan bli sjuk av dofter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Man kan få påtagliga fysiska symptom, men de flesta tror att man inte kan bli sjuk av dofter. I själva verket är det ungefär en av tre svenskar som har besvär av vissa dofter och kemikalieri vardagen och över en halv miljon lever med sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.

Hyacinter har en stark doft.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Annons

För dem kan närheten till en person med starka dofter trigga astma, tryck över bröstet eller illamående och yrsel. Doftöverkänslighet, eller det medicinska begreppet sensorisk hyperreaktivitet, är en medicinsk diagnos men ingen allergi. Reaktionen sker inte i immunförsvaret utan beror på att nerverna i luftvägarna och ögonen retas av starka dofter. I dag finns ingen behandling, därför är det extra viktigt att omgivningen har kunskap och vet vad de kan göra för att en kollega, vän eller medresenär i kollektivtrafiken ska slippa bli sjuk.

Råden från 1177 handlar om att undvika miljöer, produkter och situationer, vilketkan leda till att personer isolerar sig för att slippa bli sjuka.

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det vara besvärligt att vara doftöverkänslig. Personer med doftöverkänslighet vittnar om bristande förståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar.

Vad kan du göra?

Läs gärna på, försök ha förståelse och bidra till att flera arbetsplatser blir parfymfria.Välj parfymfria produkter, till exempel parfymfria hygienprodukter och tvättmedel. Astma- och Allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Ingen ska bli utstött eller isolerad på grund av doftöverkänslighet!

Annons

Astma- och allergiföreningen på internet, Internetföreningen Oparfymerat

Åse-Maléne Jonsson, vice ordförande Astma och Allergiföreningen region mellannorrland

Inga-Lill Sjöberg, ledamot Astma och Allergiföreningen region mellannorrland

Inger Svedvall, ledamot Astma och Allergiföreningen region mellannorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan