Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Bakning, teater, gymnastik – mötesplatsen sjuder av liv

Valhallalokalen i Drömme sjuder av liv, speciellt nu under den mörka årstiden. Måndagskvällar är det Mötesplats Valhalla, tisdag är det Junis teatergrupp som träffas, onsdagar blandad Junis-verksamhet och på torsdagar motionsgymnastik. Därutöver är det uthyrningar och nu inför julen används bagarstugan flitigt.

Detta är en läsartext.

Här gäller det att lära sig tunnbrödsbakning. Tord Thelin har snart sin kaka klar för gräddning. Catharina Karlsson och Olle Häggström ger varandra några tips. Foto: Ingrid Darj och Eleonor Nordin

Annons

Mötesplats Valhalla arrangeras av Drömmebygdens intresseförening och Drömme IOGT-NTO. Första måndagen i november besöktes vi av Carina Andersson och Eva Edlund från Svenska kyrkan.

Carina Andersson berättar om sitt arbete som diakon, ett arbete den man verkligen får känna att man gör skillnad. Foto: Ingrid Darj och Eleonor Nordin

Carina kommer efter 15 år i Nätra-Sidensjö att gå i pension vid nyår och därför har Eva anställt som diakoniassistent. Diakonens arbetsuppgifter är mycket varierande. Det kan vara hembesök, uppvakta äldre personer när de fyller år, träffar i diakonigruppen, soppluncher, studiecirklar, lokala stödgrupper, samverka med föreningar, musikcafé, höstmarknad.

Annons

Eva Edlund nyanställd diakoniassistent i pastoratet berättar om sig själv, den glädje hon känner över sitt nya arbete och att få utbilda sig som diakon. Foto: Ingrid Darj och Eleonor Nordin

Annons

Carina berättade att hon även har som arbetsuppgift att ordna kriscentrum vid en kris. Valhallalokalen är en av många krislokaler. Båda underströk hur viktigt och bra det kändes med ett arbete som är kopplat till den kristna tron. Carina avslutade kvällen med att läsa dikten Fotspår i sanden.

I mitten av november fick vi lyssna till Maria Engelbrektsson, som berättade om Framtidens By.

En studiecirkel vi hade i Drömme 2019. Via Byakademin har det utvecklats till en bok och arbete på många platser runt om i landet. Maria pratade om byn som en sammanhållande kraft. Vi ger och får från byn, där var och en deltar från sina möjligheter.

Maria Engelbrektsson laddar upp inför kvällens föreläsning, och vid hennes sida ligger den nyutkomna boken Framtidens By. Foto: Ingrid Darj och Eleonor Nordin

Förmodligen är vi i byarna bättre rustade att möta en eventuell samhällskris. Både beroende på matförvaring men främst tilliten och sammanhållningen. Maria berättade om den nya föreningen Ätbra Övik. Där grupper skall inspireras till närodling. Här finns bland annat en mångkulturell grupp på Valhalla-Sörliden området.

Tidigare i höst tog Lennart Bylund initiativet till att organisera två studiegrupper i tunnbrödsbakning. Eleonor Nordin i Komnäs vidtalades och ställde upp som ledare tillsammans med Lennart.

Tio personer har träffats i två grupper för att lära sig stöpa en deg, låta den jäsa, göra bra ”bollar”, vilket jag tycker är ett av de svåraste momenten. Därefter kavla så det blir ett lagom tunt bröd som håller ihop för att gräddas i ugnen. Mycket uppskattade träffar av oss åtta män och två kvinnor som deltagit. Kulturarvet går vidare i Drömmebygden.

Olle Häggström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan