Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
STF på företagsbesök

Svenska Turistföreningens lokalavdelning i Örnsköldsvik gjorde tisdag den 8 november ett studiebesök hos BAE Systems Hägglunds i Gullänget.

Detta är en läsartext.

De flesta av besökarna framför BAE:s kontor. Foto: Märta Wulff

Annons

Nitton deltagare hade i god tid gjort en intresseanmälan, där man fick lämna personnummer för säkerhetskontroll och registrering.

Pär Lindmark, säkerhetschef hos Hägglunds mötte upp på gården med välkomsthälsning och lotsade in oss i byggnaden. Vid receptionen avprickades vi och fick namnbricka och besöksvarselvästar. Därefter möttes vi av Märta Wulff från kommunikationsavdelningen och dagens guide Ulf Strandberg, som ledsagade oss igenom den stora fabriken. Ett litet axplock från besöket var att gångvägen igenom hallarna var tydligt markerade så att vi inte var i vägen för de tysta, eldrivna truckarna.

Annons

Annons

En av vagnarna som tillverkas av Hägglunds, BvS10, kallas bandvagn 410 i svenska armen. Foto: Märta Wulff

Guidningen började vid plåtintaget och tillskärningen, vidare igenom ett imponerande höglager, blästring, svetsning och röntgen. Allt genomtänkt och automatiserat. Hägglunds tar in och uppgraderar tidigare levererade vagnar ex CV 90. På en så stor arbetsplats behövs även en packavdelning för utleveranser och mycket, mycket mer.

Avslutningsvis samlades vi i konferensrummet Loket där Pär Lindmark informerade och visade bilder. Kort om bakgrunden, att det har tillverkats bland annat kranar, spårvagnar och till och med flygplan som kunde starta och landa på Höglandssjön.

Beowulf, som just beställts av amerikanerna. Foto: Märta Wulff

Stort tack Ulf, Märta och Pär för ett mycket imponerande besök. Tack även till dagens kontaktperson Jan Lindmark, och alla deltagare.

Kommande aktiviteter: Trivselkväll i Arnäs Hembygdsgård 30 november kl. 18.00, föranmälan 26–28/11.

Kurt Söderlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan