Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Engagerande månadsmöte hos SPF Seniorerna Nolaskogs

Alla vet att vi lever i en digitaliserad värld! Det märker vi även som medlemmar i en pensionärsförening. Vid SPF Seniorerna Nolaskogs senaste medlemsmöte var det dags att agera som ”elev” i flera bemärkelser.

Detta är en läsartext.

Ordförande Leif Persson hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. Först uppmärksammandes de 11 medlemmar som under året fyllt 90 år. Kaj Näslund har besökt samtliga i deras hem och överräckt blommor. De som kunde närvara vid mötet fick inta ett honnörsbord. Kaj meddelar att det här är ett så trevligt uppdrag som han gärna vill fortsätta med.

Annons

Karin Bergström delger oss information om händelser i Örnsköldsvik förr och nu.

Därefter var det dags för Svante Lundberg, vår ”guru” gällande föreningens hemsida. Svante gav oss en lektion i digitaliseringens värld, hur man hittar fram till föreningens aktiviteter samt hur man anmäler sig. Vi fick även veta att en APP har tagits fram för SPF, vilket kommer att förenkla uppdatering och informationsinhämtning för medlemmarna. Många aktiviteter ligger ute på hemsidan, allt från resor, Pub- och berättaraftnar, whiskyprovning, julfest med skolbarn, festkväll på Bruks, Nyårsrevy, företagsbesök med mera.

Annons

Sedan hade vi förmånen att hälsa Karin Bergström välkommen. I ord och bild berättade hon om ”Grosshandlarna” i Örnsköldsvik och deras sommarnöjen. Det var i början av 1900 och industrialismen hade tagit fart. Dessa grosshandlare var duktiga handelsmän vilket gjorde dem välbeställda. För dem var det inte så populärt att bo i stan under sommaren, därför letade man sig ut till kusten och öarna, till exempel Dekarsön, Hornön och Buröholmen, för att bygga sina sommarhus. Bilderna visade på att det var vackra hus med snickarglädje, tinnar och torn. Glädjande kan vi konstatera att några av husen har restaurerats och finns att beskåda även idag.

Karin visade även bilder och berättade om de många turbåtar som trafikerat vår skärgård. En båt som flera medlemmar hade minnen kring var ”Express”. Men under 1960-talet avtog intresset för turbåtarna och de avvecklades.

Annons

Vår stad kan även stoltsera med att Örnsköldsviks Segelsällskap (ÖSS), som bildades 1874, är det fjärde äldsta segelsällskapet i Sverige. Med en varm applåd tackade vi Karin för en mycket trevlig och innehållsrik lektion.

Nu var det dags för gemensamt fika, kaffe med macka och kaka. Det var ett trivsamt sorl som uppstod kring borden. Dagen avslutades med lottdragning där vinsterna som vanligt var ”Örnkort”, allt för att värna om vår lokala handel.

Monika Sjöblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan