Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
Många ”ljusa idéer” från Regionen...

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Min mamma sa alltid ”Dit dä far så far dä” om något hon upplevde tokigt. Det uttrycket kan man verkligen använda i turerna kring Region Västernorrlands ekonomi.

Regionen har svåra problem att brottas med. Ekonomi, energipriser, bemanningsproblem med mera. Personalfrågan är nog det största. Hur får vi kompetenta medarbetare som vill flytta till Västernorrland och jobba? Vad kan vi locka med? Arbetsförhållandet har, av personal, beskrivits som omöjliga. Lönerna dåliga. Problemen blev extra tydligt nu då coronan härjade som värst. Personalen jobbade under mycket svåra förhållanden, ställde upp till bristningsgränsen. Många sa upp sig i protest.

Bild: Birgitta Strandh

Annons

Annons

Vad gör då ledningen och våra politiker för att råda bot på alla problem?

Jo, regiondirektör Åsa Bellander går ut med ett meddelande till sin personal att till jul ska det minsann sparas på julbelysning i alla personalrum. På frågan om hur stor ekonomisk besparing som det blir så erkänner hon att den är inte är stor och att det är inte den viktiga i frågan! Det viktiga är vad de släckta adventsstakarna symboliserar. Enligt Regiondirektören är det ”att vi tar ansvar för energifrågan som myndighet”.

Hur kom Regiondirektören på denna ljusa ide? Ursäkta ordvitsen. Signalen som skickas ut är att det blir ytterligare försämringar i arbetsmiljön, det har hon ju redan fått reaktioner på. Julbelysning höjer stämningen på en arbetsplats och om stakarna inte ger någon större besparing så förstår jag inte varför man överhuvudtaget tänkt tanken. Tänk om! Låt vår fantastiska personal ha åtminstone lite ljus i det övriga mörkret.

Så till våra politiker. Vad gör de för att förbättra Regionens framtid. Jo, de sitter i sina skyttegravar och strider om makten. Till råga på allt så har även de fått en ljus idé!

SJVP, SD och KD föreslår att det ska inrättas ytterligare 3 heltidsarvoderade oppositionsrådsposter. Detta för att skapa bättre samverkansformer! Enligt Henrik Sendelbach (KD), så skulle det inte kosta så mycket. ”De skulle ju bara ta tillbaka hälften av de besparingar som politiken gjort när de minskat ledamöterna i regionfullmäktige från 77 till 71”.

Annons

Enligt SJVPs beräkning skulle kostnaden bli cirkaa 2,25 miljoner i extra kostnad, per år, det vill säga 62 500 kronor per månad och rådspost.

Annons

Låt oss titta på denna siffra. Det är riksdagens arvodeskomite som beslutar om detta arvode. Enligt deras uppgifter så ligger arvodet på 65400 kronor per månad 2022. Alltså högre än vad SJVP uppger. Den justeras varje år. Dessutom är detta bara grundlönen. Därutöver tillkommer minst 50 procent till i form av pensionsavgift, arbetsgivaravgift, semesterlön, samt avtalsföräkringar. Den rätta siffran är alltså mer än 3,53 miljoner.

Politikernas förslag sticker verkligen i ögonen och påminner om Norrtäljes kommuns politikers brist på ansvarstagande för ekonomin. Vad är viktigare? Fler politiker eller fler sjukvårdspersonal och/eller bättre löner?

Sätt er ner och förhandla utifrån de förutsättningar ni har. Ni är valda av oss skattebetalare och då gäller det att samarbeta.

Skattebetalare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan