Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
KOK-hett med Perdido i Blueskällarn

Med ömsesidig glädje kunde Pelle Elfving som ordförande i Perdido Jazz & Blues hälsa Karl Olandersson Kvartett och den talrika publiken välkommen till fredagskvällens evenemang.

Detta är en läsartext.

Verkligen kul att återigen få spela i den trivsamma Blueskällarn, tyckte Karl och inledde med "Walk And Talk" i ett lugnt trumpetsolo från skivan med samma namn. Plattan lanserades i september 2021, där Karl är kompositör till alla låtarna.

Härliga wah-wah-toner från Karl Olandersson med komp av Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson. Foto: Bengt Ferm

Kvartetten, KOK, består av Karl Olandersson på trumpet, Magnus Hjorth på flygel, Martin Sjöstedt på kontrabas och Daniel Fredriksson på trummor. Ensemblen bildades 2017 med idel skickliga musiker från flera konstellationer.

Karl föddes 1978 i Hedemora, tog examen från Kungliga Musikhögskolan 2001 och erhöll JazzBrazz-stipendiet 2019. Frilansartist på heltid.

Annons

I "Romantic" njuter vi jazzälskare av Magnus mjuka flyhänta spel på flygeln med omväxlande avslappnande soloinslag från Karls trumpet och Daniels dova trummor.

Annons

Karl hyllar sin tredje dotter Maj med det förtjusande stycket "Another One". Som i en godnattsaga sluter vi våra ögon till kvartettens långa vackra soloprestationer med sövande följsamhet från speciellt Martins basfiol.

Karl Olandersson som soloartist i "Chief". Foto: Bengt Ferm

Tempot ökar med ett intensivt spel från musikanterna i "Chief". Kavajerna åker av! Ett nyanserat stackato mellan trumpet och trummor binder samman flygel och kontrabas till ett njutbart crescendo.

Efter en mingelpaus inleder Magnus låten "Mr B" med spel på de ljusaste flygelsträngarna. Bas och trummor kommer fram medan trumpeten följer med i ljumma mjuka toner, härligt! Musikstycket skrev Karl med tanke på sin lille son Bo, som föddes två månader för tidigt Han fick en tuff start på en annars underbar resa genom livet.

Fart och fläkt! Karl Olandersson och Martin Sjöstedt i "Go Ahead". Foto: Bengt Ferm

Återigen ett snabbt stycke "Go Ahead" från nya skivan. Ett ihärdigt vispande på trummorna från Daniel för att hålla takten, Karl högröd i ansiktet för att med trumpeten överglänsa Magnus häftiga flygelspel och därtill Martins intensiva pizzicato på basen! Fascinerande!

Annons

Annons

Konserten närmar sig så slutet med "Cleaning The Sink". En sliten avfallskopp passar fint som sordin till trumpeten. Sköna wah-wah-toner växlar med flinka fingrar på flygeln och basen. Allmänt jubel och visslingar från publiken!

Nog vet de, att de inte kommer undan! Som extranummer börjar Karl sjunga! Strofer från "Stardust", "Donna Lee" och "I Can´t Get Started" ljuder överraskande fint tills Karl med kvartetten och trumpeten slutligen sätter en värdig punkt för aftonens tillställning.

Bengt Ferm

Magnus Hjorth flyhänt på flygeln i "Mr B". Foto: Bengt Ferm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan