Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Lindeborgs underfundigheter roade folk på Ödbergska gården

Stefan Lindeborg kåserade och sjöng visor den 10 november på Ödbergska gården. Drygt 20 personer fick vara med om en timme, som flög iväg med blixtens fart.

Detta är en läsartext.

Stefan kan konsten, att på en trubadurs vis roa folk genom att varva sång och musik med prat, där han plockar fram intressanta fakta utsmyckade med små egna tillägg, för att få det hela mer levande. Riktigt intressant blev det när Stefan berättade om hur han som volontär fått hålla i morgonsamlingarna mer än 100 gånger i ”Bullkyrkan” klockan nio på söndagsmornarna för utslagna människor. Det kunde vara ungdomskamrater, som inte klarat av att ta sig ur missbruket och då fått uppleva höga berg, men mest djupa dalar.

Annons

Trubaduren Stefan Lindeborg har sina rötter i Stockholm, innan rivningsraseriet startade i innerstan. ”Mods-kulturen” har Stefan vuxit upp med. Foto: Kjell Larsson

De utslagnas humor kan vara obetalbar, vilket Stefan Lindeborg gav prov på genom att dra en rumsren fräckis, där två polare stötte på varandra och den ene hade två saftiga blåtiror, vilket föranledde en förklaring. Jo, han hade varit i kyrkan på gudstjänst och försökt hjälpa damen framför med kjolen, som åkt in mellan skinkorna, vilket gav den första blåtiran. Den andra kom när han försökte rätta till sitt misstag och stoppade tillbaka kjolen där den hade fastnat. Så otack är världens lön tyckte den hjälpsamme herrn’.

Annons

Stefan Lindeborg har blivit god vän med Carl Anton, som liksom han själv lämnat Stockholm och bosatt sig i Norrtälje. Stefan valde att sjunga Cal Antons visa Omtänksamhet, som handlar om det vackraste ordet som finns. Att bry sig om varandra är jätteviktigt, i en mer och mer jäktad värld.

Poeten Nils Ferlin (1898 – 1961) ligger Stefan Lindeborg varmt om hjärtat. Ferlin levde ett hårt liv i Klarakvarteren i Stockholm. Ferlin har fått en staty uppsatt på Klarabergsgatan och en i Filipstad. Dessutom en byst utanför Norrtälje, eftersom han flyttade till Penningby med den kvinna han sjunger om i ”Kärleken kommer och kärleken går”. Bland det vackraste som skrivits av Nils Ferlin, som har kommit ut med en uppsjö av vackra dikter.

Det burleska, belystes i Ruben Nilsons, Bengt Sändhs och Cornelis Vreeswijks visor, medan det vackra kom fram hos Owe Thörnqvist och Thorstein Bergman, samt i ”I Natt jag drömde” av Cornelis, som har en oerhörd spännvidd från burleskt till det vackra.

Annons

Mer av Cornelis visskatt får vi höra på Thuleteatern den 19 november, då Stefan Lindeborg har med sig Ulf Westman på piano och dragspel. Det blir både kända och mindre kända visor under en timme, lovar Stefan Lindeborg, som säger att det kan bli svårt att få med allt, utan att han måste prioritera hårt.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan