Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Brända Taket håller till i Västerfanbyn

Brända Taket är ett band från den lilla byn Västerfanbyn norr om Bredbyn. De spelar egna låtar, men även andras som man gillar.

Detta är en läsartext.

Allt började med Västerfanbyn, som är en hyllning till livet på landet. Därefter kom Gamla IP, som speglar ett vemod, som många känner, efter att den idylliska gamla idrottsplatsen mitt inne i stan revs och verksamheten förlades till Skyttis. Minnena från Gamla IP finns med på debutskivan Slitna skor, som släpptes 25 maj 2019 på Varvsberget.

Brända Taket från vänster Jonas Säfsten gitarr, Roger Nilsson dragspel, Gunnar Säfsten gitarr & sång, Thomas Sundberg trummor, Lasse Engman bas och Magnus Edholm gitarr & sång. Foto: Kjell Larsson

Brända Taket startade Gunnar Säfsten för fem år sedan tillsammans med sonen Jonas och Magnus Edholm, som för övrigt driver Röda Kvarn i Bredbyn. Sedan tillkom Roger Nilsson på piano och dragspel. Vid låtskrivandet har man tagit hjälp av ”Diman” Lindströms son Anders.

Annons

Annons

Bandet består idag av Gunnar Säfsten och Magnus Edholm på Gitarr och Sång, Roger Nilsson Keyboard och Dragspel, Jonas Säfsten Gitarr, basisten Lasse Engman och trummisen Thomas Sundberg. Dick Sjöberg (trummor) och Pebbe Vigren (bas) tillhör också bandet och kan rycka in då det behövs.

Gunnar Säfsten är den som det brinner mest för i Brända Taket. Han har en historia om hur namnet kom till. Foto Kjell Larsson

Brända Taket spelar av förklarliga skäl Totta Näslunds mest berömda låtar, då Totta och Gunnar Säfsten fann varandra under ungdomsåren på 60-talet. Gunnar som var mycket lovande i fotboll och ishockey blev intresserad av Tottas musik och hos Totta väcktes ett idrottsintresse. En vecka före sin död var Totta Näslund på Berns och sjöng ”Sex fot under” vilket djupt berörde Gunnar som satt i publiken. Gunnar Säfsten känner sig mycket hedrad av att han i en fullsatt Annedals kyrka på Tottas begravning 2005, fick hjälpa till att bära kistan till sista vilan.

Det har varit sparsamt med framträdanden för Brända Taket efter skivsläppet 2019, då Corona pandemin satt stopp. Den 3 november spelade man på Bjästgården inför en hänförd publik, som fick uppleva ett varierat program med egna låtar, Tottas låtar och bedårande valser, där Roger Nilssons dragspel kom fram i Bränd Pers vals och Födelsedagvals till Mona.

Annons

Magnus Edholm var med och startade Brända Taket. Han skriver både text och musik och är bandets sångare tillsammans med Gunnar Säfsten. Foto Kjell Larsson

Annons

Till kraftiga applåder lovade man komma fler gånger till Bjästa. Gunnar Säfsten skojade till det med, att det här var andra gången han spelade i Bjästa. Första gången var 1962, då ÖSK spelade en hockeymatch mot Bjästa, där det fanns tre bröder som hette Kanka, Pisa och Benke Persson, så visst såg han fram emot att få spela fler gånger i Bjästa.

Det viktigaste av allt för Brända Taket är att man har kul då man träffs i musikstugan. Där föds nya idéer, till glädje för kommande publik på Bjästagården och varhelst det kan bli nya spelningar.

Kjell Larsson

Roger Nilsson alternerar mellan Keyboard och dragspel. Självklart väljer han dragspelet då det spelas Bränd Pers vals. Foto Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan