Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Att bryta ensamheten temat för årets Psykevecka

I början av november genomförs Psykeveckan i Örnsköldsvik för artonde gången. En mycket viktig vecka där fokus sätts på Psykisk ohälsa, men ännu viktigare Psykisk hälsa. Årets tema är Att bryta ensamheten.

Detta är en läsartext.

Zenitha Nordfjell, ordförande i Humanistiska nämnden inviger Psykeveckan med ett tal på rim.

Annons

Invigning skedde på gågatan fredag den 4/11 i form av Ljusmanifestation. Humanistiska nämndens ordförande Zenitha Nordfjell invigde veckan med tal på rim, och en fiktiv person för varje månad.

Vi citerar: ”En kväll i augusti hämtas Helena av polisen i stadens park, orsaken är kombinationen psykisk ohälsa, alkohol och knark! Hon är utan bostad och flyttar runt bland de hon känner, för de som vill ha sex i utbyte kan knappast betecknas som vänner!”

Gunnar Eklöf från IOGT-NTO höll en appell, kring narkotikafrågan och att vi uppmärksammar alla dess offer. Ett hälsolopp genomfördes under lördagen.

Mariga Gulliksson som representant för arrangörerna tillsammans med föreläsaren Helena Reje.

Annons

Annons

Psykeveckan är ett samarrangemang mellan Samordningsförbundet, kommunen, regionen, kyrkan, Pingstkyrkan, RSMH, Attention, IOGT-NTO och Filmstudion. Detta breda samarbete är verkligen en styrka enligt Maria Gulliksson som är ansvarig från Samordningsförbundet.

Veckan innehåller åtta föreläsningar, panelsamtal, filmvisningar, konsert och avslutning med gudstjänst.

Personligen har jag haft möjlighet att ta del av två föreläsningar. På tisdagen var det Johanna Westberg från Örnsköldsviks Ryttarklubb som berättade om föreningens breda verksamhet. En stor styrka är att man engagerar alla åldrar, och ofta är det de unga som bistår de vuxna. Hästar och djur överhuvudtaget betyder mycket för oss människor. Är du inne i en livssituation med psykisk ohälsa, kan det vara livsavgörande.

Johanna berätta på ett gripande sätt om en flicka där hästen var skillnad mellan liv och död. Det är både djuren och vi människor som kan bryta ensamheten.

Helena Reje signerar böcker efter en intressant föreläsning

Onsdagens föreläsare var Helena Reje, som förlorade sin mamma genom suicid för tio år sedan. Familjen var helt oförberedd och genomgick ett trauma. När Helena försökte förstå vad som hänt och varför skapades en kunskapstörst och engagemang, som resulterat i en bok och föreläsningar.

Annons

Hennes föreläsning var en grundutbildning i psykisk hälsa och psykisk ohälsa, där hon verkligen engagerade publiken. Hon betonade vikten av att vi alla har såväl psykiskt välmående som hälsa med både ljus och mörker.

Att vi alla människor har båda delarna i oss med individuella skillnader, och att det är föränderligt över tid genom våra liva. Vi måste bli ännu bättre på att prata om dessa frågor. Hennes slutord var: -tala, -fråga, -lyssna och respektera.

Olle Häggström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan