Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Läsartext
Dubbla OS- och VM-guldmedaljören besökte Vårby IK

Johan Olsson har stor erfarenhet av att tänka idrott/skidor, det vill säga mental träning som en viktig del av en idrottslig prestation. Hur prestationsångest påverkar negativt och hur en stöttande idrottsmiljö runt barn och ungdomar kan ge bättre förutsättningar att utvecklas. Därför valde Vårby IK att bjuda in just Johan Olsson att spendera två dagar av höstlovet med stora delar av föreningen.

Detta är en läsartext.

Johan Olsson delar sina erfarenheter och tankar för Vårbys juniorer, äldsta ungdomar och deras föräldrar.

Annons

Under höstlovet har barn, ungdomar, juniorer, tränare och föräldrar, totalt 150 stycken (!) tränat, haft föräldrakamp, lyssnat på föreläsning och samtalat kring det viktiga ämnet mental träning och att vara en stöttande idrottsförälder.

Första dagen inleddes med att Johan tränade Vårbys juniorer och äldsta ungdomar under ett två timmars pass. Här valde Johan sitt eget favoritpass 15*15 sek intervaller i sandgropen i Domsjö.

”Det bet bra!” säger tränaren Anders Mannelqvist med ett leende.

Johan Olsson instruerar inför träningspass i Sandgropen i Domsjö.

Efter en gemensam lunch höll Johan sin föreläsning om mental träning som följdes av frågestund och dialog om den samma. Superintressant! Bra! Jag behöver ändra hur jag tänker! var några av omdömena som kom från juniorer och ungdomar.

Annons

Annons

Andra dagen fick Vårbys 10-11-åringar med tränare och föräldrar disponera förmiddagen med Johan och på eftermiddagen var det 12-13-åringarnas tur.

Wilma Nilsson, 12 år, utmanar Johan Olsson i klassiska Mästarnas mästare grenen "hänga stång".

Upplägget här var först en föräldrakamp med inslag av diverse kamper ibland med inslag av Mästarnas mästare, tex hänga i stång. Därefter hjälpte RF/SISU Västernorrland till med samtal kring att vara stöttande förälder.

Slutligen en målgruppsanpassad föreläsning och samtal med Johan Olsson om hur föräldrar och förening kan utveckla de bästa förutsättningarna för starkare mental hälsa för barn och ungdomar.

Det märktes tydligt att Johan har tänkt mycket kring just detta samband, utifrån att själva vara elitidrottare men också utifrån sin roll som förälder och tränare i Stockvik.

Johan Olsson delar sina råd till föräldrar kring hur en stöttande förälder kan vara.

”Superhäftigt att få utveckla en helt ny föreläsning/dialog tillsammans med Johan Olsson. Och sedan så gav Johan så mycket av sig själv i form av informella lunchsamtal, frågestund och samtal med ungdomarna”, säger ordförande Anna Mannelqvist.

Helt enkelt en galet lyckad helg, som kunde genomföras tack vare stöd av RF/SISU Västernorrland och Johan Olssons deltagande.

”Vi har fått så mycket positiv feedback från juniorer, ungdomar och föräldrar, vilket visar att initiativet verkligen varit lyckat”, säger Vårby IKs ungdomsansvarige Andreas Olofsson.

Andreas Olofsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan