Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Folkbildningskvällar med intressanta föreläsare

Mötesplats Valhalla är rubriken på föreläsningskvällar som Drömmebygdens intresseförening, Drömme IOGT-NTO och studieförbundet NBV inbjuder till varje måndagskväll nu under den mörkaste årstiden.

Detta är en läsartext.

Erika Östman och Marie Forsgren berättar om den äldreomsorg som erbjuds i Sidensjö.

Första träffen handlade om Äldreomsorgen i Sidensjö. Erika Östman, ansvarig för hemtjänsten och Marie Forsgren, boendechef på Sidensjögården besökte oss. Vi fick börja med en digital rundvandring på det nya boendet i Sidensjö. Vi mötte två mycket engagerade chefer som berättade om sitt varierande och innehållsrika arbete.

Ett av bekymren är svårigheten att rekrytera personal, och då speciellt under sommarperioden. Det var med värme i såväl röst som blick när det berättade om mötet med de boende. Publiken ställde många, och ibland lite svåra frågor. Många av oss som var där är i 70-80-årsåldern och det känns tryggt att bli gammal i Sidensjö.

Annons

Annons

Catharina Karlsson visar stolt upp en produkt som till största del tillverkats av material som producerats på fabriken.

Andra träffen för säsongen handlade om Domsjö Fabriker. Catharina Karlsson, boende i Drömme och som arbetar som produktionsledare på fabriken, var kvällens entusiastiska föreläsare. Inledningsvis sa Catharina att det är en vacker fabrik och vi fick via en film följa produktionskedjan.

Vi fick en kort historik om Domsjöfabrikens historia och familjen Kempe. I varje skifteslag arbetar 28 personer och varje arbetsuppgift beskrevs. Fabriken har 345 anställda varav 70 kvinnor. Missionen är att göra mer av trädet, och det görs bland annat cellulosa, textil mefivin, lignin, bio ethanol och energi biprodukter. Dagens industri handlar mycket om miljö och hållbarhet. Catharina trivs verkligen med sitt arbete och hoppas i framtiden på en bättre jämställdhet. Nu ser vi fram emot ett studiebesök på fabriken.

Anders Westman och Erik Häggström som tagit fram materialet tillsammans med Tord Thelin, som här presenterar en av de intressanta plasterna på "Drömmeskogen".

Sista måndagen i oktober var rubriken Historiska platser i vår närmiljö. Trion Tord Thelin, Anders Westman och Erik Häggström har träffats några gånger både ute i naturen och med genomgång av kartor och dokumentation. Vi fick via kartan besöka 22 platser. Fjällgrinden var grinden mot fäbodvallen som dåtidens kor inte fick passera. ”Vilsten” är stenen man ska vila på, gjorde man inte det var risken stor för ”vittra” och längre in i skogen finns platsen ”Vitterkyrka”.

Annons

Annons

Brattfallet i Drömme är ett vackert vattenfall. ”Dyngön” har sin egen historia, som nog inte lämpar sig för publicitet. Publiken hade frågor och många egna kommentarer med upplevelser. En populärkväll som får sin fortsättning efter nyår. Dessa genuina folkbildningskvällar har i genomsnitt samlat 43 personer. Det har sin charm med fysiska träffar.

Olle Häggström

Publiken laddar upp med gott fika, så att man kan lyssna på kvällens föreläsning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan